Foto: FTF.

Dårligt arbejdsmiljø koster samfundet over 60 mia. om året

Politik

04/06/2015 09:31

Mikkel Sarka

60-80 mia. kr. – eller mindst halvanden Storebæltsbro i nutidskroner. Hvert år. Så meget koster dårligt arbejdsmiljø samfundet. Det anslår FTF og LO på baggrund af tal fra EU-kommissionen. Politikerne må forholde sig til det store beløb i valgkampen, mener de to hovedorganisationer.

Politikerne, der i disse uger kæmper for vælgernes stemmer bevæbnet med forskellige enorme beløb til fx sundhed, uddannelse eller skattelettelser, bør også rette deres opmærksomhed mod arbejdsmiljøet. For her er kolossale summer at spare for samfundet.

I dag koster dårligt arbejdsmiljø samfundet 60-80 mia. kr. om året i bl.a. sygedagpenge og tabt arbejdsfortjeneste. Det påpeger hovedorganisationerne LO og FTF.

Læs også: LO og FTF's forslag: Uddan leder i psykisk arbejdsmiljø

Organisationerne bygger beregningen på forskellige europæiske undersøgelser, som viser at dårligt arbejdsmiljø koster et land to til fire procent af bruttonationalproduktet (BNP).

EU-kommissionen er eksempelvis i gang med en undersøgelse af implementeringen af arbejdsmiljødirektiver i alle medlemslande. Beregninger fra denne undersøgelse viser, at i Tyskland udgør alene produktionstabet pga. arbejdsrelateret sygefravær 3,1 procent af bruttonationalproduktet.

Læs også: Nye tal: 370.000 lønmodtagere er stressede

Den internationale arbejdsorganisation ILO har vurderet, at udgifterne til dårligt arbejdsmiljø ligger på to til fire procent af BNP. Endelig peger en europæisk undersøgelse tilsvarende på udgifter på mellem 2,6 og 3,8 procent af BNP.

Sådan har vi regnet

Seneste opgjorte BNP for Danmark: 1.919,2 mia. kr. i 2014.

Bruger man de tre procent af BNP som pejlemærke, giver det en udgift på ca. 57 mia. kr. om året. 

Fire procent af samme BNP giver en årlig udgift på ca. 77 mia. kr.

 

Mest Læste

Annonce