Nu vil Amanda videre med sin ungdomsuddannelse!

Velfærd

22/01/2016 11:25

KVUC

20-årige Amanda har tidligere afbrudt en uddannelse, fordi hun ikke kunne få en praktikplads. På en ny ungdomsuddannelse har hun fået tro og selvtillid tilbage, og hun satser nu på matematikken. For uden den rette karakter er vejen videre spærret.

I efteråret 2015 gør Amanda noget, hun aldrig havde troet, hun skulle gøre. Hun beslutter sig for at være ligeglad med hjertebanken og fugtige håndflader.

"Det betyder alt at blive mere åben og kunne tale med fremmede mennesker"

Hun rejser sig op foran 20 fremmede UU-vejledere og fortæller om hverdagen på Kombineret Ungdomsuddannelse. Det går godt. Pludselig kommer ordene naturligt til Amanda. Vejlederne kigger nysgerrigt op fra deres papirer, og de klapper, da hun er færdig.

Læs også "Ny vej til erhvervsuddannelser: Ny praktisk orienteret ungdomsuddannelse"

-    ”Før jeg startede, ville jeg aldrig stille mig op og tale til så mange mennesker. De ting, jeg prøver på uddannelsen, skubber til mine personlige grænser. Det har gjort en masse for mig som person. For jeg har virkelig været genert. Så det betyder alt at blive mere åben og kunne tale med fremmede mennesker.”  

I skolen bruger Amanda og de andre elever på holdet det meste af tiden på deres egne projekter og kampagner. Masser af idé-udvikling, koncepter og til praktisk planlægning.

For på Kombineret Ungdomsuddannelse handler det om at lære noget ved at gøre. Så Amanda er også med, når projekterne går fra tanker ved skrivebordet til rigtige events.

Læs mere om den nye uddannelse til erhvervsassistent

-    ”Vi skal selvfølgelig arbejde ud fra det, vores lærer har planlagt. Men det er sjovt at være her, for vi har så meget tid og frihed til at lave vores egne projekter og kampagner.”

De sidste år med folkeskole og efterskole var hårde - har nu fundet trygt fællesskab

De sidste år med folkeskole og efterskole var hårde for Amanda.

-    ”Det har altid været lidt besværligt at gå i skole. Der har været meget drilleri og mobning. Der var bare ikke noget fællesskab. Så dengang var det svært at være sig selv og finde venner. ” 

Da Amanda starter på Kombineret Ungdomsuddannelse i august 2015 møder hun en helt anden slags skole. For holdene er mindre og stemningen anderledes.  

Læs også: Alt for meget computer – nu er Alexander startet på ny praktisk orienteret ungdomsuddannelse

-  ”Jeg kunne fornemme med det samme, at det her er et meget åbent sted. Her er stille og roligt og alle taler med alle. Og ikke nogen mobning. Jeg er rigtig glad for at gå her, så jeg kommer hver dag.”

Tæt kontakt med lærerne - bliver set meget mere end før

For Amanda er det lærernes måde at være på, der gør den største forskel. For hun bliver set meget mere end før.  

-    ”Vi har jo en vildt god lærer, som virkelig får os til at vide noget. Men det er mere end det. Hun kan se, hvis der er noget galt. Så spørger hun til os. Eller skriver eller ringer hvis nogen ikke er her. Det er meget mere individuelt.”

Et springbræt til uddannelse og praktik

Det er Amandas plan at bruge Kombineret Ungdomsuddannelse som et springbræt videre. Drømmen er ikke bare at starte på en Københavns Tekniske Skole.

Drømmen er også at finde en praktikplads og til sidst stå med et svendebrev i hånden. For Amanda har en gang prøvet at måtte afbryde en uddannelse, fordi der ikke var nogen praktikplads til hende.

-    ”Min drøm er at blive mediegrafiker. Jeg er sikker på, at jeg kan bruge mange af de ting, jeg har lært her, når jeg skal ud og søge praktikplads igen. Fx at snakke med fremmede mennesker og være mere åben. Alt det med planlægning og idéudvikling bruger man også rigtig meget inde på teknisk skole.” 

Nu vil Amanda have styr på matematikken 

På Kombineret Ungdomsuddannelse får Amanda undervisning i dansk, og hun har selv valgt også at tage matematik. For uden karakteren 02 er vejen tilbage til Københavns Tekniske Skole spærret. 

-    ”Lige som jeg holdt op på Københavns Tekniske Skole, blev det nye krav om 02 i matematik indført. Den karakter har jeg ikke, så det her virker som en god mulighed for at få en højere karakter. Vi skal godt nok først have matematik efter nytår, men min plan er at få 02. Hvis ikke mere”, smiler Amanda. 

Mest Læste

Annonce