”Løngab” og julemanden er ens

Politik

19/12/17 11:29

Niels Bundgaard

Hvis du tror på julemanden, så er der også en chance for, at du tror på et ”løngab” på det statslige arbejdsmarked. Men de er begge illusioner og i denne artikel vil illusionen om et "løngab" briste for dig....
På trods af at Finansministeriet og DA mener det modsatte, så viser de statslige parters (Moderniseringsstyrelsen og CFU) fælles analyse af den statslige lønudvikling og reguleringsordning, at der således ikke er et "løngab" på det statslige arbejdsmarked.   Analysen viser bl.a., at reguleringsordningens formål om at sikre, at lønudviklen i den private og den statslige sektor følges ad, det bliver opfyldt.

OK'18 tema på DenOffentlige

Vi samler alle historier om overenskomstforhandlingerne på en fælles temaside. Følg forhandlingerne her.

Historier om tidligere overenskomster finder du her.

Skal I være med? Kontakt os.

Derudover viser rapporten følgende: 

- En sammenligning af lønudviklingen i de to sektorer, viser en stort parallel lønudvikling fra 1996 og frem til 2008. Men i årerne fra 2008-2010 voksede de statslige lønninger hurtigere end de private lønninger. Fra 2011 og frem har den statslige lønudvikling igen være lavere end den private.

- Når man sammenligner lønningerne i de 2 sektorer vil resultatet afhænge af udgangstidspunktet for sammenligningen. Således er resultaterne med udgangspunkt i 1996, 2008 og 2011 meget forskellige, fx: 

  • Siden 1996 = parallel lønudvikling,
  • Siden 2008 = de statsansatte har haft den største lønudvikling
  • Siden 2011 = de privat ansatte har haft den største lønudvikling.
Vil du læse mere om den partsfælles analyse, der får illusioner om et "løngab" til at briste, så finder du den her.