Den tidliger forsvarsminister, Claus Hjort Frederiksen, risikerer at blive dømt for ulovlige udtalelser. Foto: Shutterstock
Den tidliger forsvarsminister, Claus Hjort Frederiksen, risikerer at blive dømt for ulovlige udtalelser. Foto: Shutterstock

Rigsadvokaten vil rejse tiltale mod tidligere forsvarsminister, Claus Hjort Frederiksen

Politi

12/05/2022 13:35

J. Bøgen

Justitsministeriet har modtaget en indstilling fra Rigsadvokaten om, at der skal rejses tiltale mod folketingsmedlem og tidligere forsvarsminister, Claus Hjort Frederiksen.

"Justitsministeriet har tirsdag eftermiddag modtaget en indstilling fra Rigsadvokaten om, at der rejses tiltale mod medlem af Folketinget Claus Hjort Frederiksen for overtrædelse af straffelovens § 109 om uberettiget videregivelse af højt klassificerede oplysninger."

Sådan lyder det i en pressemeddelelse fra Justitsministeriet, der er blevet udsendt i dag.

Det er stadig svært at finde ud af, hvad sagen faktisk handler om, fordi der indgår højt klassificerede oplysninger. Claus Hjort Frederiksen har til gengæld tidligere sagt, at han er sigtet for at have talt over sig i et interview med medierne.

Han har i en række sammenhænge blandt andet talt om et tophemmeligt kabelsamarbejde med USA.

Forsvarer: "Bemærkelsesværdigt, at regeringen ikke tager stilling"

Claus Hjort Fredriksen forsvarer, advokat René Offerson, siger til DR, at han synes, Rigsretsadvokatens indstilling er unødvendig:

"Det mest bemærkelsesværdige i pressemeddelelsen er, at justitsministeren ikke finder nogen anledning til at fortælle, hvad regeringen mener om det," siger advokaten videre til DR.

Samtidig understreger han, at Claus Hjort Frederiksen nægter sig skyldig:

"Han påstår pure frifindelse."

Claus Hjort Frederiksen selv har udtalt sig til Ritzau, at han håber, Folketinget nu kan få bedre indsigt i sagen:

"Jeg håber inderligt, at offentligheden og alle Folketingets medlemmer nu kan få indsigt i, hvad det er, som regeringen mener, at jeg har gjort, som er landsforræderi, så Folketingets medlemmer ikke skal stemme i blinde," siger han til Ritzau.

På sin facebookprofil skriver Claus Hjort Frederiksen desuden, at "der er ikke noget, som overrasker mig længere med den regering, Danmark har."

Partier skal diskutere ophævelse af immunitet

I kølvandet på indstillingen fra Rigsadvokaten har justitsminister Mattias Tesfaye (S) inviteret Folketingets partier til at drøfte den videre proces. Blandt andet om Folketinget skal stemme om ophævelse af Claus Hjort Frederiksens immunitet.

Som medlem af folketingen har man nemlig strafferetslig immunitet, medmindre Folketinget stemmer for at ophæve et medlems immunitet. Det skete blandt andet for Inger Støjberg, der siden blev idømt 60 dages fængsel ved en rigsretssag.

"Disse drøftelser vil skulle gennemføres med respekt for sagens særlige karakter, herunder at der indgår højt klassificerede oplysninger i sagen," slutter pressemeddelelsen fra Justitsministeriet.

Mest Læste

Annonce