Årsdag: Olsen Dyhr har genrejst SF

Politik

13/2/15 9:38

Suleman Haider

Pia Olsen Dyhr har stor ære af SF's genrejsning i meningsmålingerne. Fredag har hun årsdag som formand.

For et år siden blev ministerbiler skiftet ud med åbenlyse uenigheder, faneflugt og formandsskifte i SF.

Sagen om statens salg af Dong-aktier til Goldman Sachs fik folketingsgruppen til at gå op i limningen, og Annette Vilhelmsen trak sig efter en formandsperiode præget af stadig mere dystre meningsmålinger.

Den sidste Voxmeter-måling, inden Pia Olsen Dyhr blev udpeget som ny formand den 13. februar sidste år, viste en vælgertilslutning på bare 2,4 procent til partiet.

Nu - et år senere - lyder tilslutningen på 6,5 procent, og i offentligheden hersker der en helt anden ro om partiet.

Og den udvikling har Pia Olsen Dyhr sin del af æren for, mener Rune Stubager, som er professor i statskundskab ved Aarhus Universitet.

- Det sidste års tid i regeringssamarbejdet var de i en vælgermæssig alvorlig krise, men de er kommet tilbage og har begyndt en genopbygning, siger han til Ritzau.

Fremgangen kan dog ikke tilskrives formandsskiftet alene. Fravalget af regeringsmagten har også haft betydning.

- Pia Olsen Dyhr har ændret den politiske linje, ikke med en ny, men med en gammel SF-politik, konstaterer Rune Stubager, inden han tilføjer:

- Da SF trådte ud af regeringen fik de mulighed for at markere en politik, som er mere i overensstemmelse med deres traditionelle standpunkt, og som samtidig er lidt i opposition til regeringen.

Før politikken kunne genformuleres, skulle der skabes ro i partiet, og det er lykkedes, mener Informations politiske redaktør, Casper Dall.

- Der var en oprørsgruppe i SF, som aktivt gik ud og sagde, at partiet skulle træde ud af regeringen, og dem har hun skulle holde styr på, samtidig med, at en anden gruppe gerne så, at SF var blevet i regeringen. 

Kigger man på den førte politik er ændringerne dog begrænsede, mener redaktøren.

- SF stemmer i overvejende grad sammen med regeringen, men der kommer flere og flere selvstændige udmeldinger blandt andet på dagpengene og lærerkonflikten, som var særligt svære emner for SF i regeringstiden, påpeger han.

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.