Disse europæiske områder ønsker mere uafhængighed

Politik

22/10/17 3:17

Nick Allentoft

Mange steder i Europa er der separatistiske traditioner. Blandt andet i Baskerlandet, Flandern og Korsika.

Det er ikke kun i den spanske region Catalonien og de italienske regioner Lombardiet og Veneto, der bliver diskuteret henholdsvis løsrivelse og mere selvstyre.

Også andre steder i Europa er der områder med separatistiske traditioner. Her er de mest kendte og debatterede.

* Baskerlandet, region i Spanien:

Baskerlandet har en befolkning på 2,1 millioner og er koncentreret omkring byerne Bilbao og San Sebastian, og det baskiske sprog tales af 28,4 procent af alle baskere.

Den militante gruppe ETA's væbnede kamp for selvstændighed sluttede i 2010.

Regionen har betydeligt selvstyre og fastsætter blandt andet selv sine skatter. Dog har regionen slet ikke den samme rigdom som Catalonien.

Tusindvis af baskere har demonstreret til støtte for catalansk uafhængighed, og Det Baskiske Nationalistparti vil gerne selv afholde en folkeafstemning.

* Flandern og Vallonien, regioner i Belgien:

Dybe kløfter i det belgiske samfund har længe sat spørgsmålstegn ved landets levedygtighed i fremtiden. I 2010-11 tog det 541 dage at danne en føderal regering.

Belgien domineres af det hollandsktalende Flandern og det fransktalende Vallonien. Det største parti i det belgiske parlament er Ny Flamsk Alliance, og det ses som tilhænger af gradvis uafhængighed.

Belgiens regionale politikere har allerede en enorm indflydelse. Således var en frihandelsaftale mellem EU og Canada nær faldet til jorden, fordi Vallonien i første omgang nægtede at give sit samtykke til aftalen.

* Korsika, fransk region og ø i Middelhavet:

Forud for det franske regionalvalg i 2015 slog korsikanske nationalister sig sammen, og deres koalition vandt flere end 35 procent af stemmerne.

Mange indbyggere på Korsika ønsker mere autonomi fra Frankrig, fordi de ønsker at bevare korsikansk kultur og sprog.

Korsikas Nationale Befrielsesfront har lanceret angreb siden 1970'erne, men sidste år meddelte bevægelsen, at den indstiller sine operationer.

* Skotland, en af de fire nationer, der udgør Storbritannien:

Til en folkeafstemning i 2014 stemte skotterne for at blive i Storbritannien, men efterfølgende voksede støtten til Det Skotske Nationalparti (SNP), som året efter vandt 56 af Skotlands 59 pladser i parlamentet.

Det antal faldt til 35 ved valget i år, men SNP håber stadig, at de kan få en ny folkeafstemning på et tidspunkt.

* Af andre uafhængighedsbevægelser i Europa kan nævnes Wales, Cornwall og Nordirland (Storbritannien), Galicien og Aragon (Spanien), Schlesien (Polen), Frisland (Holland og Tyskland), Bayern (Tyskland), Sardinien og Sydtyrol (Italien), Bretagne, Occitania, Alsace og Savoy (Frankrig) samt Aaland (Finland).

Kilder: Wales Online, Sunday Express og The Washington Post.

/ritzau/

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.