Bybilledet bliver måske fyldt med de velkendte plakater, før end vi tror. Foto: Shutterstock
Bybilledet bliver måske fyldt med de velkendte plakater, før end vi tror. Foto: Shutterstock

Eksperterne er enige: Her udskriver Mette Frederiksen valg til Folketinget

Politik

02/06/2022 10:02

J. Bøgen

Stemmerne fra folkeafstemningen er knapt talt færdig, inden rygterne begynder at svirre om, hvornår vi igen skal til stemmeurnerne. Og ifølge tre eksperter, kan det næste Folketingsvalg komme snart.

Næppe har danskerne forladt stemmeboksene, før det igen kan være tid til at forholde sig til et nyt kryds på stemmesedlen.

Valgkampen frem mod det kommende folketingsvalg er nemlig de facto skudt i gang - og vi kan meget vel få et Folketingsvalg inden året er omme.

Det mener både TV 2s politiske redaktør, Hans Redder, og de politiske kommentatorer Hans Engell og Bent Winther på baggrund af aftenens partilederdebat.

Det skriver TV 2.

Banen er kridtet op, og kampen i gang

Efter danskernes klokkeklare 'ja' til at afskaffe forsvarsforbeholdet tyder meget på, at Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, nu har rettet sit fokus mod det kommende folketingsvalg.

Under aftenens partilederdebat sagde Jakob Ellemann-Jensen, at det nu var på høje tid at drøfte det næste forsvarsforlig. Og det kunne lige så godt ske allerede nu og her, lød det. Jakob Ellemann-Jensen tilføjede derefter følgende:

"Så skal vi også i gang med alle de andre ting: Vi skal tale om grøn skattereform. Vi skal tale om, hvordan vi får mere frihed og flere muligheder. Det glæder jeg mig utroligt meget til."

Ordstyrer Cecilie Beck fra TV 2 var hurtig på aftrækkeren, og til stor morskab for de 12 andre partiledere ville hun vide, om ikke det var valgkampen, der lige var blevet skudt i gang.

"Nu er vi varmet op, ikke?," lød det kække svar fra Jakob Ellemann-Jensen.

Statsministeren vil ikke svare

Statsminister Mette Frederiksen (S) var dog under afslutningsdebatten ikke umiddelbart klar til at sende danskerne tilbage til stemmeurnerne.

Aftenens anden ordstyrer, DR's Kåre Quist, spurgte hende, om aftenens klare resultat af folkeafstemningen kunne være et godt afsæt til at starte en valgkamp.

Men statsministeren undlod at give et klart svar.

"Valget kommer, når det kommer – og det inden for maksimalt ét års tid," sagde Mette Frederiksen.

Valget er lige på trapperne

Hans Redder mener, at banen er kridtet op til et folketingsvalg inden for en overskuelig fremtid.

"Partilederrunden demonstrerede med tydelighed, at folketingsvalget er lige på trapperne," mener Hans Redder.

Den politiske redaktør hæfter sig ved, at især de borgerlige partier i aftes tog hul på valgkampen. Forsvarsforbeholdet er snart passe, og dermed kan politikerne begynde at diskutere emner frem mod det kommende folketingsvalg

Det store spørgsmål er nu, hvornår valget kommer?

Hans Redder tror ikke, at danskerne skal vente særlig længe, før vi skal sætte et nyt kryds på stemmesedlerne.

Udfordringerne tårner sig dog op for Mette Frederiksen i form af afgørelsen i Minkkommissionen, en mulig kommende økonomisk krise samt en tårnhøj inflation, der ikke er set større de seneste mange årtier.

TV 2s politiske redaktør regner ikke med, at Mette Frederiksen endnu har besluttet sig for, hvornår valget skal finde sted, men valgrygterne svirrer på Christiansborg.

"Det er ret sandsynligt, at Mette Frederiksen kan finde på at udskrive valget allerede her til efteråret," siger Hans Redder.

Frederiksen og Ellemann finder boksehandskerne frem

Hans Engell er enig i, at startskuddet til den kommende valgkamp har lydt.

Den politiske kommentator mener, at Mette Frederiksen og Jakob Ellemann-Jensen er de store vindere efter afstemningen om Danmarks forsvarsforbehold.

De to partiledere ligner i Engells optik for alvor de to kommende præsidentkandidater i den kommende valgkamp, som banen nu er kridtet op til.

Mette Frederiksen har dog én overskyggende udfordring, før hun kan trykke på knappen og udskrive et folketingsvalg - Minkkommissionen, der ventes at blive afklaret i juni.

"Før der ligger en afgørelse, kan hun ikke udskrive valg," siger Hans Engell.

Den politiske kommentator mener, at et folketingsvalg til efteråret sagtens kan komme på tale. Det hele afhænger dog af, hvor mange "juristeri", der går i minksagen, hvilket kan trække det restlige efterspil i langdrag, lyder analysen.

Stærkt afsæt for et valg

Berlingskes politiske kommentator, Bent Winther, mener, at gårsdagens klare tale fra danskerne betyder, at et folketingsvalg er rykket meget tæt på.

"En sejr, som Mette Frederiksen fik onsdag, er et stærkt socialdemokratisk afsæt for et valg, der bygger på statsministerens nye grønne, EU-venlige storbylinje," skriver Bent Winther.

Han påpeger også, at Minkkommissionen bliver afgørende, men at vejen er banet for et efterårsvalg, hvis ikke kritikken bliver alt for hård af statsministeren.

Det kommende folketingsvalg skal senest afholdes på grundlovsdag 5. juni 2023.

Mest Læste

Annonce