Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Partileder vil lamme samfundet - alle skal nedlægge arbejdet

Politik

28/10/2022 10:06

J. Bøgen

Der er debat om, hvorvidt der nogensinde har været sådan en strejke i Danmark.

"Derfor tror jeg, den eneste løsning er, at omsorgsfagene nedlægger arbejdet. Sætter foden ned og viser deres værd, og viser hvor meget, de betyder for vores samfund (...) Derfor opfordrer vi til, at Fagbevægelsen indkalder til generalstrejke."

Sådan lød det fra formanden for Frie Grønne (FG), Sikandar Siddique, under den politiske debat i Aalborg, der blev vist på TV 2 torsdag aften.

Og det er noget af en udmelding, for ifølge Den Store Danske, som er et onlineleksikon, har der aldrig fundet en egentlig generalstrejke sted i Danmark.

Derfor er der nok en del, der nu sidder og spekulerer over, hvad det faktisk er, Siddique opfordrer til, så nu får du forklaringen her!

Alle nedlægger arbejdet

I grove træk er en generalstrejke, at langt hovedparten af alle arbejdere i et samfund nedlægger arbejdet. Formålet med så omfattende arbejdsnedlæggelser er at fremtvinge markante samfundsændringer som for eksempel revolution mod et diktatur eller et monarki.

I Siddiques forslag opfordrer han omsorgsfagene, som SOSU'er og sygeplejersker, til at gå først med strejken, og derefter vil han have de andre fagforeninger til også at nedlægge arbejdet i solidaritet med omsorgsfagene.

Der er debat om, hvorvidt der nogensinde har været en egentlig generalstrejke i Danmark. Ifølge Den Store Danske er der dog tre tilfælde fra forrige århundrede, man godt kan kalde generalstrejker.

Den sidste fandt sted i 1956, hvor massive strejker bredte sig over landet i protest mod et regeringsindgreb i overenskomstforhandlinger.

Af mere historiske generalstrejker fra udlandet kan man nævne årene omkring den russiske revolution i 1917, hvor der var flere generalstrejkerne over flere år.

I meningsmålingerne står Frie Grønne til lige under 1 procent af stemmerne ved valget på tirsdag. Der er altså et stykke vej op til de 2 procent, man skal have for at komme i Folketinget.

Mest Læste

Annonce