Overenskomst for halv million i kommunerne er på plads

Politik

16/2/15 8:31

Suleman Haider

Lønnen stiger med 5,42 procent over de næste tre år. Aftalen ventes at blive underskrevet mandag morgen.

573.000 ansatte i kommunerne kan se frem til en lønstigning på 5,42 procent over de kommende tre år.

Det bekræfter blandt andre formanden for FOA, Dennis Kristensen, over for Ritzau. Han siger, at aftalen underskrives klokken 09.00.

- Det er ikke prangende. Der er ikke guld på garageporten. Men vi er tilfredse med at bevare reallønnen og sikre en fremgang, siger han.

Han understreger, at det er den bedste forhandling siden krisen. De to forlig, der blev indgået i 2011 og 2013, var ifølge Dennis Kristensen på "et væsentligt lavere niveau".

Han bekræfter, at lønstigningen fordeler sig med i alt 4,81 procent over de næste tre år samt 0,61 procent fra den såkaldte reguleringsordning, som sikrer, at lønudviklingen i det offentligheden følger det private.

Chefforhandler for Kommunernes Landsforening, KL, Michael Ziegler, vil dog over for Ritzau hverken be- eller afkræfte, at der er indgået en endelig aftale.

- Jeg kan ikke bekræfte det endnu. Men det er ikke ensbetydende med, at det ikke er sådan, siger han mandag morgen i telefonen. 

Parterne startede forhandlingerne fredag ved middagstid, og de fortsatte sporadisk i løbet af weekenden.

Men da KL i sin forhandling med lærerne havde brug for at få godkendelse fra både sin hovedbestyrelse, formandskab og finansminister Bjarne Corydon (S), kom de reelle forhandlinger først i gang lørdag over midnat.

Disse forhandlinger sluttede sent søndag aften, hvorefter de sidste knaster for alle ansatte i kommunerne kunne færdiggøres, og faldt på plads omkring klokken 02.30 natten til mandag, erfarer Finans.

Dennis Kristensen fortæller mandag, at der ud over en lønstigning også er en uges ekstra betalt barselsorlov til mænd og en forstærket indsats for at forbedre det psykiske arbejdsmiljø. 

Derudover er der skabt økonomi til et "storstilet uddannelsesprojekt". 

- Det handler om at blive løftet fra ufaglært til at være faglært. Det betyder, at 1000 af FOA’s medlemmer i løbet af det kommende år skal have en uddannelse, siger han.

Uddannelsesaftalen mellem KL og FOA bliver færdigforhandlet 23. februar.

FAKTA: Ny overenskomst for 573.000 i kommunerne Over en halv million kommunalt ansatte får sikret en lønstigning på 5,42 procent. Læs mere om aftalen her.

573.000 ansatte i landets kommuner har mandag fået en ny overenskomst, som ventes at blive underskrevet klokken ni mandag morgen, når der er enighed om alle tekniske detaljer. 

Indholdet i aftalen er forhandlet på plads mellem Kommunernes Landsforening, KL, og Forhandlingsfællesskabet, som består af 52 medlemsorganisationer herunder FOA.

Læs her, hvilke fordele blandt andre folkeskolelærere, politibetjente og sygeplejersker får med det nye forlig:

* Generelle lønstigninger over de næste tre år på 5,42 procent.

Stigningen inkluderer lønstigninger, der kommer fra den såkaldte reguleringsordning, som sikrer, at lønudviklingen i det offentlige følger det private.

* En uges ekstra betalt barselsorlov til mænd.

* En ny indsats til forbedring af det psykiske arbejdsmiljø. 

Kilder: FOA

 

 

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.