Foto: Dansk Socialrådgiverforening
Foto: Dansk Socialrådgiverforening

Politikerne skal udvise tillid til os frem for spekulanter

Politik

20/11/20 9:43

Theis

Socialrådgivernes formand giver politikerne en opsang, efter DR’s afsløring af bankernes indflydelse på politiske beslutninger om udbytteskat.

Politikernes hensyn til banker og investorer er en stor del af forklaringen på, at Danmark gennem en årrække udbetalte mindst 12,7 milliarder skattekroner i forkert udbytteskat. Det dokumenterer DR i en ny podcast-serie, som får socialrådgivernes formand, Mads Bilstrup, op af stolen.

"Da jeg hørte, at politikerne af hensyn til bankerne op gennem 00’erne undlod at føre ordentlig kontrol med de mange, mange milliarder, der røg ud af landet, gjorde det mig oprigtigt vred," siger han og fortsætter.

"I de seneste mange år har politikerne indført mere og mere kontrol af socialrådgivere og andre offentligt ansatte. Nu viser det sig så, at de samtidig med åbne øjne har undladt at kontrollere udbetalinger til spekulanter i udlandet, så Danmark er gået glip af mange milliarder. Det er simpelthen dårlig dømmekraft og mangel på respekt for fællesskabet," lyder det fra Mads Bilstrup i forbindelse med Dansk Socialrådgiverforenings Repræsentantskab, der skydes i gang i dag.

Værdifulde erfaringer under corona-nedlukning

I årtier har skiftende regeringer talt om at afskaffe bureaukrati i den offentlige sektor. SOSUerne skal have tid til at tage sig af de ældre, pædagogerne skal have mere tid sammen med børnene, og socialrådgiverne skal have tid til at hjælpe udsatte børn og voksne. Men det er blevet ved ordene, for i virkelighedens verden er kravene om kontrol og dokumentation kun blevet flere.

"Nøgleordet er tillid. Tillid til at medarbejderne gør deres bedste, og til at vi i samarbejde med de mennesker, vi skal hjælpe, finder frem til, hvad der er bedst for dem og deres udvikling som mennesker. Den tillid har vi stadig til gode at se fra politikerne," siger Mads Bilstrup og fortæller samtidig, at corona-nedlukningen i foråret viste værdien af at fjerne nogle af de meget rigide krav til medarbejderne i det offentlige.

"Vi hørte jo fra blandt andre pædagoger og lærere, hvordan de trods udfordringerne oplevede langt bedre muligheder for at arbejde med hvert enkelt barn. Og socialrådgiverne, særligt dem, der arbejder med ledige, oplevede også en langt større frihed," siger Mads Bilstrup.

Nej tak til samlebånds-arbejde

I sommer sendte flere end 160 socialrådgivere et åbent brev til beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard med overskriften ’Vi vil ikke udføre samlebåndsarbejde’. De beskrev, hvordan de under nedlukningen fik langt bedre muligheder for at nå de ledige, ofte med fysiske, psykiske og sociale udfordringer, som socialrådgiverne typisk arbejder med. Frem for fastlagte krav, som at alle ledige skal møde til samtale fire gange på et halvt år, kunne socialrådgiverne selv vurdere, hvem der havde behov for samtaler, og hvad de skulle handle om.

"Det har givet gode resultater. Jeg hører fra socialrådgivere, at nogle af de mest udsatte borgere, som det ellers er rigtigt svært at holde kontakten med, nu selv ringer til dem. Det er helt entydigt positivt, at de har kunnet bruge deres faglighed og viden i de to måneder, hvor der var givet frit rum," forklarer Mads Bilstrup og understreger, at han ser frem til regeringens nærhedsreform de kommende år.

"Jeg håber virkelig, at politikerne denne gang vil udvise tillid og sætte de offentligt ansatte fri, så vi kan bruge vores tid fornuftigt på de mennesker, vi skal være der for," siger han.

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.