EU-præsident Charles Michel talte med store ord under mødet i FN's Sikkerhedsråd. Foto: Shutterstock
EU-præsident Charles Michel talte med store ord under mødet i FN's Sikkerhedsråd. Foto: Shutterstock

Se videoen: EU-præsident foreslår russisk ambassadør at forlade møde i FN's Sikkerhedsråd

Politik

07/6/22 11:55

Jens Asbjørn Bøgen

Den russiske ambassadør i FN's Sikkerhedsråd blev så provokeret af udtalelserne fra EU-præsident, Charles Michel, at han forlod mødet i irritation. Men EU-præsidenten fik på elegant vis udstillet den russiske ambassadør.

Kender du den type, der ikke vil høre sandheden? Og så i stedet for at argumentere imod dine udsagn så bare forlader lokalet?

Sådan en type er den russiske FN-ambassadør, Vassilij Nebenzia, vist. Det var i hvert fald, præcis hvad han gjorde under et møde i FN's Sikkerhedsråd mandag.

Imens EU-præsidenten, Charles Michel, var i gang med at remse sine anklager mod Ruslands ageren i Ukraine og over for omverden generelt, afbryder han pludselig sin talestrøm og opfordrer den russiske ambassadør til at forlade lokalet.

Kameraerne var rettet mod Michel i det øjeblik, og derfor findes der ikke optagelser af, at ambassadøren forlader mødet, men ifølge en række medier, var det præcis, hvad der skete.

Tordner imod Ruslands "forklædte missiler"

Charles Michel var i gang med en gennemgang af alle de forbrydelser, EU mener, Rusland er skyldige i i forbindelse med krigen i Ukraine. Ikke mindst russernes formodede blokade for eksport af ukrainsk korn stod for skud.

Faktisk beskyldte EU-præsidenten Rusland for at egenhændigt at have sat gang i den globale fødevarekrise, der netop nu kun bliver større for hver dag, der går:

"Kreml (den politiske højborg i Rusland, red.) bruger fødevareforsyning som forklædte missiler mod udviklingslande", rasede Michel.

Han pointerede samtidig, at det er Ruslands - og kun Ruslands - skyld, at situationen i verden udvikler sig, som den gør:

"Dette sender fødevarepriserne i vejret og sender folk ud i fattigdom."

"En forbrydelse mod menneskeheden"

Men det var ikke kun Ruslands skyld i den globale fødevarekrise, der fik en svada med på vejen. Også de russiske soldaters adfærd overfor civilbefolkningen i Ukraine var genstand for voldsomme ord fra EU-præsidenten.

Han beskrev brugen af seksuel vold udført af de russiske soldater som "en krigsforbrydelse" og "forbrydelser mod menneskeheden".

Og Michel opsummerede faktisk, hvad nok alle i Vesten tænker om de russiske troppers handlinger:

"Det er en taktik baseret på tortur, terror og undertrykkelse. Skammelige handlinger i en skammelig krig."

Annonce