Uenighed i Venstre efter støtte til rigsretssag mod Mette Frederiksen

Politik

04/5/21 9:30

LTT

Flere af Venstres medlemmer undrer sig over, at partiet støtter borgerforslaget om at stille Mette Frederiksen for en rigsret i mink-sagen.

Opbakning fra 60.000 danskere 
I sidste uge stemte Venstre for et borgerforslag der var oprettet med overskriften “Mette Frederiksen for en rigsretssag Nu”. Borgerforslaget er stillet med teksten: "Mette Frederiksen skal redegøre for den manglende hjemmel til at aflive sunde og raske mink inc avlsdyr. Pga. mange misvisende forhold der er foregået, mht. til forsvaret, politi og beredskabsstyrelsen, samt vognmænd og minkavlere." Forslaget har fået opbakning fra 60.000 danskere, og i sidste uge støttede Venstre sammen med de andre partier i blå blok forslaget. 

Ikke enige med håndteringen af mink-sagen
Karsten Lauritzen, gruppeformand i Venstre, begrundede støtten med, at forslaget ikke var juridisk bindende, men at det var et signal fra Venstre om, at de ikke var enige i håndteringen af mink-sagen. 

Hård kritik fra Socialdemokratiet
At Venstre valgte at støtte op om en rigsretssag fik hård kritik fra Socialdemokratiet, hvor Socialdemokratiets politiske ordfører, Jesper Petersen skrev på Twitter: "Så ramte Venstre og Jakob Ellemann et imponerende dybt lavpunkt. Hvor er det sølle. En fuldstændig useriøs omgang med rigsretten som institution. Uden noget at have det i og før den granskningskommission, der er sat i værk, stemmer man rask væk for dette makværk,"

Hold debatten internt
Flere af Venstres folketingsmedlemmer fortæller anonymt til Berlingske at de ikke støttede op om beslutningen. Gruppeformand Karsten Lauritzen støttede heller ikke forslaget. Han vil dog ikke be- eller afkræfte hvad der skete på gruppemødet, og han opfordrer ligeledes partifællerne til at debatten holdes internt. Til Berlingske udtaler han: "Men jeg kan sige helt generelt, at i de fleste sager, der drøftes i en gruppe med mange medlemmer, er der også mange holdninger. Det er meget godt, og jeg forsvarer med næb og kløer, hvad gruppen når frem til:”

Ingen rigsretssag endnu
Borgerforslaget om en rigsret mod Mette Frederiksen og mink-sagen blev ikke stemt igennem. Der ventes nu på granskningskommissionens undersøgelse, før det igen bliver muligt at stemme for en rigsret.

 

Annonce