Foto: AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

Rapport: Den rigeste procent danskere blev 48 procent rigere i 2010’erne

På et årti fik den rigeste ene procent af danskerne en indkomstfremgang på 617.171 kroner, viser ny rapport fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Stigende formueindkomster udgør over halvdelen af fremgangen. Indkomsterne i de fattigste kommuner er under halvt så store som i de rigeste kommuner, og forskellen er vokset.

Da vi tog hul på det nye årti tilbage i 2010, havde den rigeste ene procent i gennemsnit en indkomst på 1.281.871 kroner efter skat i nutidens prisniveau. Ved udgangen af årtiet havde samme gruppe i gennemsnit en indkomst på 1.899.042 kroner efter skat.

Dermed fik den rigeste ene procent en indkomstfremgang på 48 procent på et årti. I gennemsnit opnåede danskerne en indkomstfremgang på 13 procent efter skat og inflation.

Det viser ny rapport fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd lavet på baggrund af data fra Danmarks Statistik.

”De allerrigeste danskere har oplevet en voldsom stigning i deres indkomster på et årti. Det er godt, at vi som land bliver rigere, men tallene afslører, at det er de rige, der får den største bid af kagen,” siger Lars Andersen, direktør i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Afkast på aktier, ejendeomme og andre værdipapirer

Rapporten viser også, at den rigeste procent havde en stigning i formueindkomst på knap 29 procent af den samlede indkomst før skat. Det vil sige, at over halvdelen af deres indkomstfremgang bunder i afkast på aktier, ejendomme og andre værdipapirer.

Til sammenligning havde de 40 procent med laveste indkomster i gennemsnit en fremgang i formueindkomsten på lidt over 2 procent af indkomsten før skat.

”Rigdommen i toppen af vores samfundet avler mere rigdom, mens almindelige danskere slet ikke kan følge med. Beskatningen af aktier og anden kapitalindkomst er lav, og boligpriserne er skudt i vejret. Samtidig er lettelserne på indkomstskat gennem årene kommet dem i toppen til gode,” siger Lars Andersen.

”Vi ved fra de økonomiske vismænd, at de progressive skatter på aktie- og kapitalindkomst er blandt de mest effektive omfordelingsmekanismer i vores skattesystem. Hvis man for alvor vil den stigende indkomstulighed til livs, er det derfor et oplagt sted at starte med at hæve de højeste satser på aktie- og kapitalindkomst,” siger Lars Andersen.

Se tal for din kommune nederst

Hent publikationen her

Andre konklusioner fra publikationen ”Fordeling & Levevilkår”

  • De ti procent rigeste har øget deres indkomst efter skat og inflation med 25 procent i perioden 2010-2019. I 2019 alene voksede indkomsten blandt de ti procent i det øverste lag med 5,4 procent – langt mere end indkomststigningen for den typiske dansker som lå på 1,5 procent.
  • Den gennemsnitlige indkomst i de rigeste kommuner i landet er over dobbelt så stor som i de fattigste kommuner. Forskellen mellem rig og fattig kommune er kun vokset i løbet af det seneste årti.
  • Umiddelbart før coronakrisen ramte, var der i Danmark omkring 248.000 personer, der levede under fattigdomsgrænsen. Heraf var 59.700 af dem børn. Dermed faldt antallet af relativt fattige for andet år i træk. Der er dog cirka 48.000 flere personer under fattigdomsgrænsen end fire år tidligere.
  • Coronaledighed har ramt hårdest i bunden. Den femtedel med de laveste lønninger havde tre gange så høj risiko som den mest vellønnede femtedel for at blive ledig under ledighedsbølgen i foråret 2020.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også