Foto: AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

Rapport: Den rigeste procent danskere blev 48 procent rigere i 2010’erne

På et årti fik den rigeste ene procent af danskerne en indkomstfremgang på 617.171 kroner, viser ny rapport fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Stigende formueindkomster udgør over halvdelen af fremgangen. Indkomsterne i de fattigste kommuner er under halvt så store som i de rigeste kommuner, og forskellen er vokset.

Da vi tog hul på det nye årti tilbage i 2010, havde den rigeste ene procent i gennemsnit en indkomst på 1.281.871 kroner efter skat i nutidens prisniveau. Ved udgangen af årtiet havde samme gruppe i gennemsnit en indkomst på 1.899.042 kroner efter skat.

Dermed fik den rigeste ene procent en indkomstfremgang på 48 procent på et årti. I gennemsnit opnåede danskerne en indkomstfremgang på 13 procent efter skat og inflation.

Det viser ny rapport fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd lavet på baggrund af data fra Danmarks Statistik.

”De allerrigeste danskere har oplevet en voldsom stigning i deres indkomster på et årti. Det er godt, at vi som land bliver rigere, men tallene afslører, at det er de rige, der får den største bid af kagen,” siger Lars Andersen, direktør i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Afkast på aktier, ejendeomme og andre værdipapirer

Rapporten viser også, at den rigeste procent havde en stigning i formueindkomst på knap 29 procent af den samlede indkomst før skat. Det vil sige, at over halvdelen af deres indkomstfremgang bunder i afkast på aktier, ejendomme og andre værdipapirer.

Til sammenligning havde de 40 procent med laveste indkomster i gennemsnit en fremgang i formueindkomsten på lidt over 2 procent af indkomsten før skat.

”Rigdommen i toppen af vores samfundet avler mere rigdom, mens almindelige danskere slet ikke kan følge med. Beskatningen af aktier og anden kapitalindkomst er lav, og boligpriserne er skudt i vejret. Samtidig er lettelserne på indkomstskat gennem årene kommet dem i toppen til gode,” siger Lars Andersen.

”Vi ved fra de økonomiske vismænd, at de progressive skatter på aktie- og kapitalindkomst er blandt de mest effektive omfordelingsmekanismer i vores skattesystem. Hvis man for alvor vil den stigende indkomstulighed til livs, er det derfor et oplagt sted at starte med at hæve de højeste satser på aktie- og kapitalindkomst,” siger Lars Andersen.

Se tal for din kommune nederst

Hent publikationen her

Andre konklusioner fra publikationen ”Fordeling & Levevilkår”

 • De ti procent rigeste har øget deres indkomst efter skat og inflation med 25 procent i perioden 2010-2019. I 2019 alene voksede indkomsten blandt de ti procent i det øverste lag med 5,4 procent – langt mere end indkomststigningen for den typiske dansker som lå på 1,5 procent.
 • Den gennemsnitlige indkomst i de rigeste kommuner i landet er over dobbelt så stor som i de fattigste kommuner. Forskellen mellem rig og fattig kommune er kun vokset i løbet af det seneste årti.
 • Umiddelbart før coronakrisen ramte, var der i Danmark omkring 248.000 personer, der levede under fattigdomsgrænsen. Heraf var 59.700 af dem børn. Dermed faldt antallet af relativt fattige for andet år i træk. Der er dog cirka 48.000 flere personer under fattigdomsgrænsen end fire år tidligere.
 • Coronaledighed har ramt hårdest i bunden. Den femtedel med de laveste lønninger havde tre gange så høj risiko som den mest vellønnede femtedel for at blive ledig under ledighedsbølgen i foråret 2020.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 05.03.21 Social
  Nyt ungdomspanel skal rådgive regeringen om trivsel

  Regeringen har nedsat et nyt, hurtigarbejdende ungdomspanel. Panelet skal både komme med anbefalinger til, hvordan man kan rette op på den mistrivsel, som corona-krisen har skabt, og se på, hvordan man generelt kan forbedre ungdomslivet.

 • 02.03.21 Social
  Første spadestik på ny døgnvarmestue i Aarhus

  Tirsdag d. 2. marts begynder arbejdet med at etablere en ny varmestue på arealet ved Godsbanen.

 • 26.02.21 Social
  Hver fjerde københavnske forælder ved ikke, om deres barn taler med ekstremister online

  En ny undersøgelse viser, at hver fjerde københavnske forælder ikke ved, hvem deres barn taler med online. Det er problematisk under en coronakrise, hvor børn og unge tilbringer ekstra meget tid bag skærmen, da det kan give grobund for ekstremister. Det mener beskæftigelses- og integrationsborgmester i København, Cecilia Lonning-Skovgaard (V), der nu sætter en oplysningskampagne i gang med hjælp til forældrene.

 • 26.02.21 Social
  God nyhed – flere lære- og praktikpladser

  Nye tal fra Undervisningsministeriet viser, at der i 2020 er indgået i alt 47.855 lære- og elevpladser på erhvervsuddannelserne imod 43.856 i 2019. Det er en stigning på 3999 pladser - eller godt 9 pct. ”Det er et fantastisk resultat”, siger FH's næstformand Nanna Højlund.

 • 26.02.21 Social
  Kontrolenhed mod social dumping har gennemført 28 kontroller

  Der skal være ordentlige løn- og arbejdsvilkår på statens arbejdspladser, og derfor oprettedes der i juni 2020 en kontrolenhed, der på uanmeldte kontrolbesøg skal sikre medarbejdernes vilkår. Enheden begyndte arbejdet i oktober og har ved årsskiftet gennemført 28 kontroller.