Regeringen ville afsløre socialt bedrageri: Udsigt til underskud på kontrolindsats

Der ser ud til at være alt for få sociale bedragere. Regeringen afsatte 2.2 millioner årligt til ny kontrol i lufthavne, men de første seks måneder har kontrollen afsløreret bedrageri for under en million. Det kalder ministeren for en succes.

I forbindelse med Finansloven for 2018 genindførte aftalepartierne et såkaldt lufthavnstilsyn, der skulle afsløre sociale bedragere. Der blev afsat 2.2 millioner årligt til og med 2021, og nu er de første resultater af indsatsen kommet. 

En pressemeddelelse fra Beskæftigelsesministeriet konstaterer således at: "Lufthavnstilsyn, der skal afsløre snyd med blandt andet kontanthjælp, er en succes." 

Få overblik fra DenOffentlige

DenOffentlige er nyheder, debat og videndeling uden betalingsmur

Prøv vores nyhedsbrev og bliv opdateret på Danmarks udvikling og udfordringer hver dag.  

Årsagen til sucessen er ifølge samme pressemeddelelse, at der i "årets første halvår er der rejst krav om tilbagebetaling på knap en million kroner."   Pressemeddelelsen oplyser dog ikke, hvor mange penge, der oprindeligt blev afsat til lufthavnstilsynet, men fortæller, at "Lufthavnstilsynet, der laver stikprøver i lufthavnene for at afsløre snyd med offentlig forsørgelse, har i løbet af årets første seks måneder gennemført i alt 12 kontrolaktioner – nemlig 10 i Kastrup Lufthavn og to i Aalborg Lufthavn." 

Resultatet af de 12 aktioner er, at "155 personer blevet indberettet, og der er rejst et tilbagebetalingskrav på knap en million kroner."

Søger man tilbage til Finanslovsaftalen for 2018 fremgår det af side 22 i aftalen, at "Regeringen og Dansk Folkeparti er enige om at genindføre et lufthavnstilsyn rettet mod personer, der uberettiget har modtaget en ydelse under ophold i udlandet." 
 
De første resultater indikerer nu, at tilsynet bliver godt og vel selvfinansieret, og beskæftigelsesministeren glæder sig således over, at der er rejst krav for en million kroner mod i alt 155 borgere.
- Jeg er tilfreds med, at vi har genindført lufthavnskontrollen og på den måde får sendt et klart signal. Jeg synes også det er tankevækkende og bekymrende, at man så hurtigt opdager snyd for over en million kroner. Jeg håber risikoen for at blive taget får folk til at tænke sig om en ekstra gang, inden man forlader landet, hvis man fx er på dagpenge og har planer om at tage af sted uden at melde det til a-kassen først, siger Troels Lund Poulsen i pressemeddelelsen. 
 
Socialt bedrageri udføres af mennesker, der modtager sociale ydelser, eksempelvis kontanthjælp eller dagpenge. Pressemeddelelsen fra Beskæftigelsesministeriet giver nogle eksempler på, hvad lufthavnstilsynet har afsløret. 
 
"Det er meget forskelligt, hvad lufthavnstilsynet fanger. Eksempelvis havde en mand på kontanthjælp været udrejst mange gange i 2015, 2016, 2017 og 2018 uden kommunens tilladelse. Han skal nu betale godt 190.000 kr. tilbage og har fået en sanktion på nedsættelse af kontanthjælpen med 1/3 i 20 uger, da det var anden gang, han fik en afgørelse om udrejse uden tilladelse. I april måned blev tre dagpengemodtagere, der var rejst på ferie i udlandet, mødt med et krav om at betale henholdsvis mellem ca. 40.000 kroner og ca. 70.000 kroner tilbage. Derudover blev der givet sanktioner om karantæne for modtagelse af dagpenge på henholdsvis mellem ca. 600 og 1.000 timer."
 
Det fremgår til ikke af pressemeddelelsen, hvilke konsekvenser det har haft for de mennesker, der er afsløret, og hvad det betyder for velfærdsstaten, men det fremgår af en pressemeddelelse fra marts 2018, at kontrollerne af passagererne finder sted ved udvalgte flyankomster.
 
"Der bliver først og fremmest fokus på ankomster fra lande, der ikke er en del af Schengen-området. Inden passagererne går ned til bagageudleveringsområdet i lufthavnen, vil de blive bedt om at opgive deres personnummer.  Det vil så blive tjekket i indkomstregistret over folk, der modtager sociale ydelser og som er pålagt at stå til rådighed for arbejdsmarkedet. Efterfølgende skal det kontrolleres, om de danske passagerer har husket at afmelde sig ydelsen." 
 
 
 
Emneord: Uanmeldte kontroller, Temakontroller, Socialt snyd, Afsløring af socialt bedrageri, Socialt bedrageri, Lufthavnstilsyn, STAR, Beskæftigelsesministeriet, Troels Lund Poulsen, 210818, Nytår18 Socialtema
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 1828 | Events: 7 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 23.08.18 Bundgaard
  Snyd & bedrag

  Det findes i alle samfundslag; men indsatsen for at komme det til livs bør stå mål med forbrydelsen. Det her er rent til grin; men ministeren har før udråbt lorte som succeser.
  Det er i samfundets top, der virkelig ville være noget at hente, som vi ser med skatteunddragelsessager i milliardklassen
  Vi får dog ikke denne regering til at gøre noget seriøst ved dét problem. Det er nemlig deres eget vælgersegment.
  Så hellere jagte kontanthjælpsmodtagere, så befolkningen kan harmes over dem, i stedet for de rigtige forbrydere.

 • 21.08.18 Willy
  bedrageri

  Bedrageri er ikke ok,. Det er heller ikke ok at det offentlige tager for meget for ydelser og nægter at betale tilbage fordi det koster mere at betale tilbage end det der snydt for...

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også