Sådan undgår du alt for dyre lån

Når du optager lån, stifter du på samme tid en gæld, som kan have økonomiske konsekvenser på længere sigt. Derfor er det vigtigt at have styr på de forskellige elementer vedrørende lånene. Her er en guide.

Begreber såsom ÅOP, variabel eller fast rente og lånets løbetid er væsentlige, når du skal vurdere dit lån. Hvis ikke der tages højde for disse forskellige elementer, så ender du muligvis med et alt for dyrt lån, der kan sætte din privatøkonomi i fare.
 
Kend dine behov, inden du låner
Når du skal finde det rette lån, så gælder det især om at kende til dine behov vedrørende lånet. Behovene kan handle om forskellige faktorer, hvor lånebeløbet er selvsagt, men du skal også tage højde for andre ting, herunder formålet: Er lånet til renovering af dit hus, forbrug til eksempelvis elektronik, til en ny bil eller måske endda et kviklån? Du bør også tage højde for løbetiden og især de andre lånemuligheder, der findes. Først når du kender behovene, kan du begynde at danne grundlag for rammerne vedrørende lånet og sammenligne de forskellige tilbud.
 
Ved sammenligningen af de forskellige lån er det vigtigt, at lånene har samme udgangspunkt, da de herved bliver mere overskuelige, og derved undgår du at blive snydt. Det kan dog til tider være svært at holde styr på de mange forskellige tilbud på markedet. Derfor er det en god idé altid at sammenligne lånenes vilkår, inden du træffer dit endelige valg. Det kan du med fordel gøre på https://www.samlino.dk/laan, hvor du får mulighed for at træffe et valg på et veloplyst grundlag.
 
Holde øje med ÅOP
ÅOP står som bekendt for de årlige omkostninger i procent, hvilket altså er procentsatsen, der indeholder diverse gebyrer og renter over en årlig periode i forbindelse med et givet lån. Det vil altså sige, at det er centralt at se efter den laveste ÅOP, når du sammenligner de forskellige lån. Denne tommelfingerregel er dog kun gældende, hvis lånene har samme udgangspunkt som nævnt tidligere. Her menes der blandt andet løbetid, kontantprisen for lånet og selvfølgelig udbetalingen, men hvis dette ikke er tilfældet, så bør du naturligvis også tage højde for forskellene.
 
En anden tommelfingerregel, når du sammenligner lån, er at huske på, at hvis du vælger at afbetale en højere procentdel af lånet, end hvad du bliver tilbudt, vil det typisk medføre, at du vil blive tilbudt en lavere rente. Dertil er der desuden endnu en huskeregel i forbindelse med ÅOP, nemlig at denne som regel er højere i forbindelse med lån af lavere beløb. Omvendt vil de årlige omkostninger i procent derved typisk også være højere vedrørende et lån af et større beløb.
 
Valget mellem den faste eller variable rente
Endnu en af de betydningsfulde elementer vedrørende lån er valget mellem den faste eller variable rente. Når denne bestemmes, skal du dertil have styr på lånets løbetid og især din egen økonomiske situation.
 
Hvis du eksempelvis har en særdeles presset privatøkonomi samt et budget, der er ved at sprænge, og yderligere ikke har plads til uforudsete omkostninger, så bør du overveje at vælge et lån med en fast rente i stedet for en variabel. Grunden til dette er, at du på denne måde undgår eventuelle renteforhøjelser og derved de uforudsete omkostninger i forbindelse med lånet. Bagsiden ved denne løsning er dog sandsynligheden for at betale en højere pris for det samlede lån, hvilket skyldes, at den faste rente som oftest er højere end den variable.
 
Hvis du på den anden side er mere villig til at tage en risiko, så er en variabel rente måske mere fordelagtig for dig. Du skal dog huske, at du skal have plads i budgettet til de øgede omkostninger i tilfælde af rentestigninger. Fordelen er dog, at du muligvis vil betale en lavere pris for lånet samlet set, da renten fastsættes lavere. Dog skal du være opmærksom på risikoen for, at renten stiger, og derved kan dit lån ende med at blive dyrere.
 
Betydningen af løbetiden på lånet
Spørgsmål vedrørende lånets løbetid er af stor betydning. Hvis man eksempelvis låner til en bil, så er det væsentligt at se på bilens alder kontra lånets løbetid. Da en bil hurtigt mister sin værdi, vil det derfor være gunstigt at tilpasse lånets løbetid med bilens værdiforringelse. For at gøre dette skal du blandt andet være opmærksom på dit kørselsbehov og alderen på bilen, hvilket er de to væsentligste faktorer. Med henblik på dette skal du derfor også tage højde for den månedlige ydelse, da denne typisk er høj ved en kort løbetid og på den anden side lav ved en lang løbetid.
 
Sidst, men ikke mindst: Hold et vågent øje med de særlige gebyrer
Har jeg overset nogle af de særlige gebyrer? Det er et væsentligt spørgsmål at stille sig selv, inden du fortsætter med låneprocessen. Nogle af disse gebyrer kommer blandt i forbindelse med et skift af låneudbyder, eller indfrielse af lånet før udløbsdatoen. Ved førstnævnte skal du desuden være opmærksom på at betale tinglysningsgebyr til staten.
 
Der er mange penge at spare, hvis du blot har styr på ovenstående og husker at sammenligne dine tilbud. Det handler blot om at være opmærksom og sammenligne de forskellige lån ud fra det samme grundlag, så du sikrer dig det rette lånevalg.
 

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer