Sensor-algoritmer øger trafiksikkerheden i smart cities

Et pilotprojekt i Walnut Creek i Californien har givet startskuddet til indsamling af data i vejkryds, der ved hjælp af mobilsignaler kan advare bilister om fodgængere i blinde vinkler. Projektet er startet på baggrund af den stigende befolkningstilv

Den stigende tilflytning til byerne vil øge trængslen på vejnettet. Continental har udviklet en tredimensionel sensor-algoritme, der skal gøre vejene mere sikre, når byerne vokser sig større.

Halvdelen af verdens befolkning lever i dag i byer.

Og om tre årtier vil det ifølge prognoserne betyde, at 2,5 milliarder mennesker skal deles om vejnettet. Selvom den kollektive transport bliver udbygget, vil de mange nye byboere og de mange pendlere ind og ud af storbyerne betyde øget trængsel på vejnettet.

For at fortsætte og intensivere sit bidrag til færrest mulige tilskadekomne i trafikken er Continental-koncernen gået ind i arbejdet med intelligent mobilitet, der også kendes fra flere smart city-projekter.

Tilmeld dig nyhedsmail fra Samfundsdesign.

Avanceret datafangst i amerikansk vejkryds

Ved CES Tech-konferencen i Las Vegas i USA præsenterede virksomheden Continental et pilotprojekt fra Walnut Creek i Californien.

Her viser et tredimensionelt vejkryds den datafangst, som kan bringes i spil i smart cities. Sensorer i vejene opfanger signaler, der ved hjælp af algoritmer kan udvikle en planmodel, som behandles gennem mobilsignaler – dedicated short range communication (DSRC).

Signalerne sender en besked eller et trafiksignal videre til bilisten, hvis der fx skulle være en blind vinkel, hvor en cyklist kan befinde sig.

Projektet hedder "Intelligent vejkryds" og skal advare bilister om færdsel i den blinde vinkel.

Samtidig kan data også bruges til at styre lyskryds, strømline trafikken og reducere CO2-udslippet ved at afgrænse tomgangskørsel.

– Det er jo ikke kun i udlandet, at tankerne om at udvikle metropolerne bringes frem i samfundsdebatten.

Både Lynetteholmen og de kunstige øer ved Avedøre er projekter med nye erhvervs- og boligområder i Hovedstadsområdet, som danske politikere har visioner om, udtaler adm. direktør Georg Nielsen fra Continental Dæk Danmark A/S i en pressemeddelelse.

– Det vil helt naturligt skabe store trafikale knudepunkter, som vi allerede ser det ved de store byer som København, Odense, Aarhus og Aalborg, siger adm. direktør Georg Nielsen og fortsætter:

– I en række smart cities som fx Walnut Creek er der gennem en årrække blevet indsamlet data, der kan bruges til at udforske de mange potentialer, der er i at højne trafiksikkerheden i storbyerne.

Læs artikel på Samfundsdesign: Smart cities lader vente på sig

Øget sikkerhed med LED-veste og intelligente gadelamper

Ud over projektet med intelligente vejkryds er der samtidig andre teknologiske visioner og projekter på tegnebrættet fra Continental.

Eksempelvis intelligente gadelamper, der opsamler data til kortlægning af infrastruktur, og intelligent arbejdstøj, der skaber en større komfort for bl.a. lastbilchauffører ved hjælp af varme.

Vestene er samtidig også installeret med lyskilder, der er er med til at gøre vej- eller bygningsarbejderne mere synlige over for andre trafikanter.

Tilmeld dig nyhedsmail fra Samfundsdesign.

Læs mere på World Economic Forum: Fremtidens megabyer

Læs artikel på Samfundsdesign.dk: Smart city – når verdens byer bliver intelligente og digitale

Samfundsdesign / EG på DenOffentlige.dk EG er en skandinavisk teknologipartner med mere end 1.800 medarbejdere fordelt på 28 lokationer i Skandinavien og Polen. Vi leverer digitaliseringsløsninger til mere end 12.500 offentlige og komm...
Aktivitet: Artikler: 129 | Events: 1 | Kompetenceområder: 2

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også