Skolemad skal være for alle

Mad kan mere end at mætte. Det gælder også skolemaden. Den skal være en del af skolen, et fælles projekt, og den skal give alle børn en chance for sunde madvaner, foreslår Ghita Parry.

Fødevarestyrelsen har sendt et nyt måltidmærke på gaden. Mærket afløser Nøglehulsmærket, som med styrelsens egne ord var for kompliceret. Det nye mærke er enkelt, testet af kost- og ernæringsfaglige på skolerne og skal give skolerne mulighed for at kvalitetsstemple maden – og ja, egentlig ikke kun maden, men hele måltidet.

Få skoler har fælles måltider

Mærket er fulgt op af en ’guide til sundere skolemad’, fuld af inspiration og et udtryk for at ’måltidet er mere end mad’ – helt parallelt med forbundets mærkesag, som vi har kaldt ‘mad kan mere end at mætte’. I guiden skriver styrelsen, at måltidet styrker engagementet, giver plads til hygge, rummer forbilleder og er et fælles projekt for alle børn, og tilføjer i de seneste nummer af vores fagblad, at skolemaden også skal være med til at udligne den sociale skævhed i sundhed.

Kost & Ernæringsforbundet er redaktør på DenOffentlige

Kost & Ernæringsforbundet er redaktør for eget indhold på DenOffentlige og udgiver artikler, blogs, cases, synspunkter og pressemeddelelser om, af og for kost-, ernærings- og sundhedsfaglige.

Læs mere om Kost & Ernæringsforbundet her.

Læs mere om at blive redaktør for eget indhold her.

Så alt er godt. Lige bortset fra, at alt for få skoler samler eleverne om et fælles, dagligt måltid. Og endnu færre tager eleverne med i køkkenet. Det sidste er ellers en god ide. For selv om det er vigtigt at stille børnenes sult, så viser både erfaring og forskning, at det, der virker, er at involvere børnene og give dem et medansvar for det fælles måltid. Det gør dem bevidste om madens sundhedsmæssige betydning.

Læs også om 'sundhed til alle i skolen'

Sæt måltidet på skoleskemaet

LOMA, der står for lokal mad, er et godt eksempel på det. LOMA startede som en ide i en enkelt kommune, men har bredt sig til flere. Her arbejder børnene med maden fra jord til bord. Og de kost- og ernæringsfaglige, der arbejder med børnene, er ikke i tvivl: LOMA er med til at udligne social ulighed i sundhed.

Så lur mig, om ikke det vil lønne sig at samle måltidet op i daginstitutionen og sætte det på skoleskemaet. Det vil give gladere børn og på sigt også sundere voksne. Og hvilken kommunalpolitiker vil ikke være til fals for det argument, når skolerne starter i august – samme tidspunkt, som valgkampen i kommunerne går i gang.

Og det er her i skolen, at kost-, ernærings- og sundhedsfaglige med deres kompetencer og flair for at arbejde sammen på tværs af fag  kan være med til at mindske ulighed i sundhed til gavn for børn og unge – og de kommunale sundhedsbudgetter.

Indlægget har været bragt i Kost & Ernæringsforbundets fagblad, Kost, Ernæring & Sundhed 5/2017.

Emneord: Skoleavisen, Kost og ernæring, Kost & Ernæringsforbundet, Ghita Parry, Skolemad, Madordning, Sund kost, Skoleavisen nr 6, Kvmail2017
Kost- og Ernæringsforbundet på DenOffentlige.dk Kost & Ernæringsforbundet er fagforening og interesseorganisation for kost-, ernærings- og sundhedsfaglige mennesker.   Forbundet forhandler løn og arbejdsvilkår, rådgiver om arbejdsliv o...
Aktivitet: Artikler: 98 | Events: 1 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 27.09.17 Tim Petersson
  Skolemad burde leveres udfra fra

  Jeg er lidt af den overbevisning, at madpakker er en dårlig løsning for mange børn. Måske er det forældrene der skal være bedre til ikke bare at lave 4 klemmer med leverpostej, eller hvad der nu engang bliver lagt i madpakken. Men faktum er, at alt for få skolebørn bliver ordentlig mætte fordi madpakkerne er forkedeligt, det afspejler sig ofte i manglende indlæring fordi der mangler energi til hjernen. Det kunne en skolemads ordning laver om på.

  Mvh
  Tim Petersson
  https://www.a-kasseguide.dk/

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også