Foto: Shutterstock

Statens Serum Institut melder ud: Ny test tages i brug i Danmark

Nu tages endnu en test i brug i kampen mod de nye varianter af coronavirus.

Mandag fortæller Statens Serum Institut, at Danmark nu tager et nyt våben i brug mod de virus-varianter, der har skabt bekymring blandt både politikere og i sundhedssystemet. 

"Testcenter Danmark har taget ny PCR i brug i screeningen af alle positive covid-prøver," skriver Statens Serum Institut i en pressemeddelse, inden de tilføjer: 

"Den såkaldte Delta-2 er både så præcis, at B.1.1.7 nu kan opdages direkte og kan samtidigt som noget nyt opdage den sydafrikanske variant B.1.351 og den brasilianske P1 variant."

Nye varianter

Det er de nye varianter af coronavirus, der gør det nødvendigt at tage de nye tests i brug.

Med udbredelsen af nye varianter af SARS-CoV-2, er det afgørende med hurtig påvisning af vigtige virusvarianter til overvågning og smitteopsporing. Statens Serum Institut (SSI) har derfor udviklet en ny test, Delta-2-PCR, som tirsdag d. 23. februar blev sat i drift i TestCenter Danmark.

Den nye version af Delta-PCR-testen er nu i fuld drift, således at SSI screener alle positive PCR-test i samfundssporet. Testen kan adskille en række variant-typer:

 • B.1.1.7 (Britisk variant)
 • B.1.351 (Sydafrikansk variant) /P1 (Brasiliansk variant 1)
 • N439K variant/Y453F (Mink variant)/B.1.525

Siden midten af januar 2021 er alle positive covid-tests TestCenter Danmark blev screenet for særlige virus varianter med en såkaldt Delta-PCR.

”Den første Delta-PCR har været et vigtigt redskab i den danske sygdomskontrol, blandt andet ved at give mulighed for en hurtig responstid over for den smitsomme og nu dominerende variant B.1.1.7. Men den havde begrænsninger, idet den påviste en gruppe af varianter samlet, der først efter sekventering kunne specificeres. Nu opgraderes screeningen med den nye Delta-2-PCR og det er en klar forbedring,” siger Anne-Marie Vangsted.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 06.05.21 Sundhed
  Nyt studie offentliggjort om bivirkninger efter AstraZeneca-vaccination

  I et dansk-norsk samarbejde har forskere vist en let øget forekomst af sjældne, men alvorlige typer af blodpropper i hjernen samt en generelt øget forekomst af venøse blodpropper (blodpropper i venerne) efter vaccination med AstraZeneca-vaccinen. Risikoen for den enkelte vaccinemodtager vurderes fortsat at være meget lav.

 • 04.05.21 Sundhed
  Sundhedsstyrelsen løfter sløret: Ny vaccine-melding

  Da der er god kontrol med COVID-19 epidemien i Danmark og god fremdrift i vaccinationsudrulningen med andre tilgængelige vacciner, har Sundhedsstyrelsen besluttet at fortsætte det nationale vaccinationsprogram uden at bruge COVID-19 vaccinen fra Johnson & Johnson.

 • 29.04.21 Sundhed
  Regeringen med nyt udspil: Vil tiltrække vaccineproduktion til Danmark

  Vacciner er helt centrale, når det handler om at håndtere COVID-19, og for at vi kan holde samfundet så åbent som muligt.

 • 27.04.21 Sundhed
  Børn mangler viden om vacciner

  Danske skolebørn føler sig ikke godt nok klædt på, når det gælder viden om vacciner. Samtidig har størstedelen af eleverne svært ved at skelne rigtige nyheder fra fake news. Det viser en ny undersøgelse foretaget af analyseinstituttet YouGov.

 • 26.04.21 Sundhed
  Rigshospitalet får nyt middel i kampen mod corona

  Som det første hospital i Danmark har Rigshospitalet fået en autonom desinfektionsrobot UVD Robots fra fynske Blue Ocean Robotics som en donation fra EU-kommissionen. Teknologien gives som led i bekæmpelsen af hospitalsinfektioner, Covid-19 og andre smitsomme mikroorganismer på hospitalerne