Afhopper fra Alternativet fik nok af soloridt, kammerateri og topstyring

Politik

03/11/17 1:06

Nick Allentoft

“Hvor elitære og selvforherligende kan vi som alternativister give os selv lov at være og stadig forvente, at almindelige mennesker med almindelige jobs og hverdagsbekymringer, socialt udsatte, erhvervsfolk… alle dem, som ikke er storbysmarte øko-hipstere, kan opfatte os som troværdige?” skrev nu tidligere kandidat i afskedssalut til Alternativet i København.

19. august fik Stine Bardeleben Helles nok. Nok af “gammel politisk kultur” og nok af “kammerateri og misbrug af indflydelse.” 

Så hun trak sit kandidatur til Borgerrepræsentationen i København for Alternativet og skrev en hidtil hemmeligholdt mail til partitoppen.

Altinget har modtaget mailen fra en anonym afsender, men Stine Berdeleben Helles bekræfter at have skrevet den:

Følg KV17 og RV17 på temasiderne

Vi samler alle væsentlige historier om Kommunalvalget 2017 og Regionsrådsvalget 2017 på disse temasider: KV17 / RV17

“Jeg står ved den, og jeg har ikke fortrudt et ord i den,” siger hun og fortæller, at hun ikke vil udtale sig yderligere til Altinget.

I mailen kritiserer hun partitoppens “fremmedstyring” af Alternativets lokalafdeling i København, der ifølge Stine Berdeleben Helles udlægning har gennemsyret planlægningen af kommunalvalget:

“Jeg er ikke i tvivl om, at valget i København har – og skal have - stor strategisk betydning for partiet, men at man fra politisk ledelse og sekretariat gang på gang vælger at påvirke de demokratiske processer så direkte for at få kortene til at falde i det ønskede mønster, er så tæt på det, vores håbefulde medlemmer kalder ’gammel politisk kultur’, at jeg ikke længere evner at se forskel,” skriver hun i mailen.

Alternativet profilerede sig i løbet af sommeren med spidskandidat Niko Grünfeld som frontmand som stærk modstander af det planlagte byggeri på Amager Fælled. 

Den sag er ifølge Stine Berdelen Helles mail eksemplet på Niko Grünfelds soloridt. Hun gør i mailen opmærksom på, at Alternativets holdning til Amager Fælled ikke var clearet med en samlet politikergruppe.

“Hvor elitære og selvforherligende kan vi som alternativister give os selv lov at være og stadig forvente, at almindelige mennesker med almindelige jobs og hverdagsbekymringer, socialt udsatte, erhvervsfolk… alle dem, som ikke er storbysmarte øko-hipstere, kan opfatte os som troværdige?” afslutter hun. 

Niko Grünfeld, der var med til at skabe Alternativet i 2013, afviser, at der i kandidatgruppen var uenighed om Alternativets position i forhold til Amager Fælled:

"Amager Fælled er en prioritet for os alle. Vi er sådan set ret glade for det resultat, der er kommet nu," siger han til Altinget.

Men det var tilsyneladende ikke en mærkesag for jer alle?

"Det er Stines udlægning af det hele. Jeg har en anden," siger Niko Grünfeld, der også afviser, at den øverste ledelse i partiet har blandet sig i beslutninger i lokalafdelingen. 
Kun en uge efter Stine Berdelen Helles exit valgte forperson i Alternativets København-afdeling, Trine Hertz, d. 26. august at trække sig fra lokalbestyrelsen. Det samme gjorde to bestyrelsesmedlemmer.

Hele historien og mailen fra den nu tidligere kandidat hos Altinget