FOA: Regeringsgrundlag skuffer fagbevægelsen

Velfærd

28/06/2015 19:01

Nick Allentoft

Der kommer ikke mere velfærd ud af hverken skattestop, lavere kontanthjælp eller sænkelse af topskatten med fem procentpoint, mener FOAs formand, der kvitterer for indbydelsen til trepartsforhandlinger.

Valgets tale var et udpræget fokus på velfærd. Derfor skuffer det nye regeringsgrundlag, mener FOA, selv om retorikken er blødt op i regeringsgrundlaget, og der nu følger trepartsforhandlinger med arbejdsgivere og lønmodtagere.

Ny regering

Vil du vide mere om den nye regering? Få overblikket lige her - og kig også tilbage på tidligere nye regeringer. 

”Det er positivt at læse i regeringsgrundlaget, at regeringen vil gøre velfærden endnu bedre end i dag. Det var også sådan, de fleste danskere stemte forrige torsdag. Derfor er det også noget skuffende at se de enkelte forslag. Der følger bestemt ikke mere velfærd af hverken skattestop, lavere kontanthjælp eller sænkelse af topskatten med fem procentpoint,” mener FOA-formand Dennis Kristensen.

"Der følger nu nye effektiviseringer i kommunerne på en procent. Det plejer at betyde besparelser. Der følger nye måltal for konkurrenceudsættelse. Det betyder øget utryghed. Og der følger også nye uklare omprioriteringer. Så retorik gør det bestemt ikke alene," siger Dennis Kristensen.

Han nævner også afsnittet om demens som et eksempel på, at retorikken er god, men at der mangler konkrete handlinger på et afgørende velfærdsområde.

”Det er bestemt rigtigt godt, at et tema som demens nu er en del af regeringens grundlag. Stor anerkendelse for det afsnit. Men vi ved også, at netop demens er et af de områder, der kræver mest personale. Det forbigås i formuleringerne,” siger Dennis Kristensen.

FOA kvitterer for indbydelsen til trepartsdrøftelser:

”Det er godt, og jeg er helt enig i, at trepartsløsninger skaber holdbare løsninger for Danmark. Jeg ærgrer mig over, at trepartsdrøftelserne først følger efter en ny dagpengereform er vedtaget. Hvis politikerne havde parternes opbakning og forståelse bag en ny dagpengereform, så ville det netop være et godt eksempel på holdbare løsninger – netop af hensyn til vores fælles velfærd,” mener Dennis Kristensen.

FOA er overrasket, men absolut ikke utilfreds med udpegningen den nye beskæftigelsesminister.

”Jeg ser det som et udtryk for, at regeringen vil sikre sig ekspertise og dømmekraft fra dag 1 på området. Jørn Neergaard Larsen kender om nogen dette felt, ikke bare som DA-direktør, men også som tidligere offentlig lønforhandler. Det er et fortrinligt afsæt for at nå holdbare og fælles løsninger, så et stort tillykke til Jørn Neergaard Larsen herfra,” siger Dennis Kristensen.

Mest Læste

Annonce