Folketinget skal tage stilling til lovforslag: DF ønsker forbud mod religiøs hovedbeklædning for offentligt ansatte

Politik

18/04/2017 07:44

Nick Allentoft

Forslag fra DF vil forbyde religiøs hovedbeklædning for alle offentligt ansatte og gentagne brud skal koste jobbet. S afviser mens Venstre vakler.

Samtlige medarbejdere i staten, kommuner og regioner skal fremover forbydes at bruge alle former for religiøs hovedbeklædning som f.eks. muslimske tørklæder, fez, turban, jødiske kalotter eller katolske nonneslør. Og offentligt ansatte, der gentagne gange trodser forbuddet i arbejdstiden, skal afskediges. 

Det mener Dansk Folkeparti, der i denne uge fremsætter et beslutningsforslag i Folketinget, som pålægger regeringen at sætte forbuddet på skinner inden udgangen af året. Det skriver Jyllands-Posten.

Kravet er langt mere vidtgående end et DF-forslag sidste år om et forbud mod religiøs hovedbeklædning i folkeskolen. Nu udvides det til alle offentligt ansatte som »eksempelvis pædagoger, lærere, undervisere, ansatte i ældreplejen og sundhedsvæsenet samt ansatte i statslige myndigheder og styrelser«, hedder det i bemærkningerne til beslutningsforslaget.

Målet for DF er »først og fremmest at ramme muslimske tørklæder og markante islamiske symboler i det offentlige rum«, fastslår udlændingeordfører Martin Henriksen (DF). 

Men partiet håber, at man kan afmontere tidligere politisk modstand fra de øvrige partier ved at lade forslaget ramme alle former for religiøs hovedbeklædning.

»For at undgå diskussionen om, hvorvidt det er i strid med konventioner eller religionsfriheden, har vi valgt at indrette forslaget, så det rammer alle religiøse hovedbeklædninger. Dermed er vi sikre på, at det er juridisk holdbart,« siger Martin Henriksen til Jyllands-Posten.

Ifølge DF-ordføreren er religion en privat sag, og det er ikke rimeligt, at borgerne skal mødes af offentligt ansatte, som bærer markante religiøse symboler eller »er reklamesøjler for islam«. 

Derimod bør mindre og diskrete religiøse symboler som kors, Davidsstjernen eller en muslimsk halvmåne i f.eks. et halssmykke stadig være tilladt, mener DF. 

Martin Henriksen frygter ikke, at et forbud vil skabe rekrutteringsproblemer i f.eks. sundhedssektoren.

Politisk møder DF-forslaget modvind. Socialdemokratiet støtter ikke et forbud:

»Vi mener, at det ville være bedre med færre religiøse symboler i det offentlige rum – herunder tørklæder. Det gælder også i forhold til ansatte i staten. Men vi mener ikke, at det er noget, der skal lovgives om. Det vil være for stort et indgreb i den enkeltes frihed,« siger udlændingeordfører Dan Jørgensen (S) til Jyllands-Posten.

Også Venstre stiller sig skeptisk, bl.a. fordi et forbud mod religiøs hovedbeklædning vil være et indgreb i den lokale selvbestemmelse.

»Vi har ikke taget endelig stilling til dette forslag endnu i Venstres folketingsgruppe, men generelt har vi den holdning, at kommuner og regioner selv skal bestemme,« siger Louise Schack Elholm (V), fungerende politisk ordfører.

Historien er delt af JyllandsPosten

Mest Læste

Annonce