Frederiksberg Kommune vil kautionere for borgernes lån til bolig

Velfærd

08/06/2016 08:10

Nick Allentoft

Normalt kan kommuner stille garanti for borgere, der har svært ved at låne penge i banken. På Frederiksberg vil man tage den ordning skridtet videre.

Som den første kommune i landet vil Frederiksberg Kommune nu selv låne penge til boligindskud ud til økonomisk borgere, der er økonomisk pressede.

Sådan lyder et forslag fra 2. viceborgmester i Frederiksberg Kommune, Michael Vindfeldt, der bragte spørgsmålet om en kommunal låneordning på kommunens dagsorden allerede i september 2015.

Og nu tyder alt på, at forslaget bliver vedtaget - til stor glæde for både nu-boende og fremtidige Frederiksbergere.

Forslaget betyder nemlig, at de mange husstande, der ikke har råd til at betale dyre banklån til boligindskud, i fremtiden kan låne pengene af kommunen - til en langt lavere rente.

- De skal jo betale dem tilbage ligesom før. Med det, de slipper for, er jo den her uhyrlige rente, som bankerne har sat, siger medlem af socialudvalget i Frederiksberg Kommune, Gunvor Wibroe (Soc.dem.), til TV 2 Lorry.

Låneordningen er tiltænkt de Frederiksbergborgere, der har en husstandsindkomst på under 350.000 kroner - en gruppe, der normalt har svært ved at forhandle sig frem til et billigt banklån.

Hvor banklån typisk har en rente på mellem 9 og 13 procent vil et lån direkte fra kommunen byde på den en fastforrentning på 4,5 procent.

- Det er ikke et spørgsmål om, hvad kommunen skal have ud af det. Det er noget med at behandle vores borgere ordentligt. Og jeg vil godt være med til, at hjælpe de mennesker, der ikke har en meget høj husstandsindkomst, men som skal ud og låne penge, siger formand for Socialudvalget i Frederiksberg Kommune, Pernille Høxbro (Kons.), til TV 2 Lorry og fortsætter:

- Dem skal vi alligevel give en kommunegaranti, og så kan de også få det til en ordentlig rente.

Et enigt Magistrat på Frederiksberg Rådhus har stemt forslaget igennem og er ifølge Socialdemokraterne på Frederiksberg det første af sin art herhjemme.

Og idéen er god, lyder det fra Pernille Høxbro.

- Det er jo en god idé, fordi bankerne ikke kan finde ud af at opføre sig ordentligt overfor mennesker, som ikke tjener mange hundrede tusinde kroner om året.

Reglen gælder både for Frederiksbergere og tilflyttere til kommunen.

- Hvis det er sådan, at du kan få fat i en lejlighed og du flytter til Frederiksberg. Er din husstandsindkomst på under 350.000 kroner, så er det en ret, du har her på Frederiksberg, siger politikeren Gunvor Wibroe til TV 2 Lorry.

Forslaget mangler stadigvæk at blive behandlet i kommunalbestyrelsen, hvilket vil ske den 13. juni.

 

Mest Læste

Annonce