Også i København er der hærværk på valgplakater. Her er det LA's spidskandidat, Alex Vanopslagh, som på sin Facebook kommenterer tørt: "Det var dog en pudsig måde, at vinden lige fik fat i mine plakater her."

Kommunalforsker: Borgerlige valgplakater er mest udsat for hærværk

Politik

03/11/2017 13:03

Nick Allentoft

Mange valgplakater bliver udsat for hærværk, og forsker peger på, at det særligt er borgerlige kandidater, der står for skud.

60 plakater sprayet over med sort maling, et banner, der fem gange er blevet skåret ned og 40 valgplakater, hvor kandidatens øjne er klistret over med et sort klistermærke med teksten "Racist".

Den første uge med valgplakater har budt på flere eksempler på hærværk, og senest er det gået ud over Holger Gorm Petersen fra Nye Borgerlige, som er blevet stemplet som racist, fortæller DR P4 Trekanten. Holger Gorm Petersen stiller op til både byrådet i Vejle og Region Syddanmark.

Følg KV17 og RV17 på temasiderne

Vi samler alle væsentlige historier om Kommunalvalget 2017 og Regionsrådsvalget 2017 på disse temasider: KV17 / RV17

- Jeg har aldrig været udsat for noget lignende. Det er nok fordi, jeg har markante holdninger til tingene, og det er der nok nogle, der ikke kan lide, siger han.
Hærværket er blevet meldt til politiet af Enhedslisten, men anmeldelsen er blevet afvist, da partiet ikke er part i sagen. Sagen er en af fem, som er blevet anmeldt til Sydøstjyllands Politi siden lørdag, hvor der blev åbnet for plakatophængning.

Der findes ingen forskning, der dokumenterer, at hærværk mod valgplakater går hårdere ud over borgerlige partier. Men kommunalforsker Roger Buch fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole ser alligevel en tendens.

- Det er lidt den samme historie, man hører forskellige steder i landet, og som man hørt ved tidligere valg. Så det kunne godt se ud som om, at hærværk mod valgplakater kan gå lidt hårdere ud over blå blok end den røde blok, siger Roger Buch.

I Kolding blev 60 valgplakater ødelagt med sort spraymaling. Og her holder Roger Buchs tese. Det var nemlig Venstre, det gik ud over.

- Vi oplevede, at det konsekvent var Venstres plakater, der spraymalet med sort maling. Det er en bevidst handling, siger borgmester Jørn Pedersen (V).

Også i Fredericia har Venstre oplevet hærværk. Byrådskandidat Brian Hansen fem gange fået banner, der var monteret med stålwire, skåret ned.

- Det er frustrerende og forkert i forhold til vores demokrati, siger han.

Mest Læste

Annonce