Det siger bestyrelsesmedlem Kenneth Kammerdahl fra Dansk Industris brancheforening.
”Halvdelen af udbuddene vindes af virksomheder, der hverken har overenskomst eller kan levere en ordentlig kvalitet,” siger Kenneth Kammerdahl, direktør i Estrids Pleje A/S og bestyrelsesmedlem af Dansk Industris brancheforening Dansk Sundhed & Velfærd.
OPS - Få overblik her
Der er i dag 275 private virksomheder, som arbejder med hjemmepleje. Siden 2013 har der været 23 større konkurser, og Kenneth Kammerdahl vurderer, at det langt fra er slut.
”Jeg tror, vi skal ned på omkring 150 virksomheder, før der kommer ordnede forhold,” siger Kenneth Kammerdahl, der opfordrer kommunerne til at lægge mere vægt på kvalitet, uddannelse og innovation i stedet for primært at fokusere på prisen.
Den seneste tids historier om DK-Pleje ærgrer direktør Kenneth Kammerdahl.
”Det er skidt for branchen med historierne om DK-Pleje. De underminerer markedet og snylter på os, som har ordnede forhold,” siger han. Men Kenneth Kammerdahl understreger samtidig, at det også er kommunernes ansvar at sørge for, at de private leverandører ikke snyder med kvaliteten, og at de behandler medarbejderne ordentligt.
Mette Rose Skaksen, branchedirektør i DI, vil ikke kommentere på den konkrete sag med DK-Pleje, men hun kritiserer, hvordan en del kommuner lægger for meget vægt på prisen, når de skal vælge private udbydere.
”Kommunerne har i stigende grad kigget snævert på pris, når de har sendt hjemmeplejen i udbud,” siger Mette Rose Skaksen.
I 2015 var det omkring en tredjedel af alle kommuner, der primært kiggede på prisen, når plejeopgaver blev sendt i udbud, mens det året inden kun var 14 procent. Det viser en analyse, Dansk Industri har lavet.
”Vores medlemsvirksomheder er frustrerede, når kommunerne ikke får øje på det gode arbejde, de foretager sig, men primært kigger på prisen,” siger Mette Rose Skaksen, branchedirektør i Dansk Industri.