Psykiatrien i milliard-cirkus: Pumper penge ind et sted mens de forsvinder et andet

Politik

21/04/2017 08:53

Nick Allentoft

Patienter, pårørende og politikere undrer sig over, at ekstra 2,2 mia. kr. ikke har ført til forbedringer.

Psykisk syge patienter, som udskrives, før de er klar, og ansatte på psykiatriske afdelinger, som løber om kap med opgaverne.

Sådan lyder beskrivelsen af hverdagen på landets psykiatriske afdelinger, selv om området burde være i klar bedring, efter hvad der af forligskredsen blev kaldt et »historisk løft« på 2,2 mia. kr. fra 2015 og fire år frem. Det skriver Jyllands-Posten.

Læs mere om psykiatrien her

Vi samler alle væsentlige historier om psykiatrien på denne temaside. 

»Psykiatrien er presset hele vejen rundt, og de 2,2 mia. kr. kan stort set ikke mærkes i hverdagen. Selvfølgelig kan man altid sige, at det ville opleves endnu værre uden ekstra penge, men forklaringen er nok, at psykiatrien – sideløbende med ekstra tilskud – er blevet udsat for generelle besparelser,« siger Anne Lindhardt, formand for Psykiatrifonden.

LÆS OGSÅ: Sophie Hæstorp: Kom tilbage til virkeligheden

Hendes vurdering deles af de øvrige aktører på det psykiatriske område, hvor alle peger på øget pres og ikke mener, at alle de bevilgede penge er nået frem til rette adresse – nemlig psykiatrien. Et eksempel er øremærkede penge til flere sengepladser, men hvor facit er, at der de senere år fortsat er nedlagt senge i psykiatrien.

På Christiansborg er både S og DF stærkt frustrerede over, at det ikke er muligt at få en samlet opgørelse over, hvad de 2,2 mia. kr. er brugt til, og det får nu regeringen til at indføre en strammere kontrol med pengestrømmen til regionerne.

I Danske Regioner er formand Bent Hansen (S) ikke uenig i, at psykiatrien er under pres, og han medgiver også, at nogle af psykiatripengene er gået til andre områder.

»Det er de samme politikere på Christiansborg, som har lavet budgetloven, og den kræver, at vi ikke overskrider med en eneste krone. Når andre områder stiger, må pengene hentes et andet sted,« siger han til Jyllands-Posten.

Alle parter – politikere, organisationer og regioner – er enige om, at der er behov for en ny national psykiatriplan for at rette op på forholdene, og at der skal følge penge med. Ifølge Landsforeningen Sind i størrelsesordenen 1 mia. kr. ekstra om året.

Fungerende sundheds- og ældreminister Karen Ellemann (V) er i første omgang mest optaget af at få de penge, som allerede er afsat, ud, »hvor de gør mest gavn for patienter og personalet«, ligesom hun hæfter sig ved, at der netop er afsat 78 mio. kr. til de mest psykisk syge patienter. Hun tilføjer i en mail til Jyllands-Posten:

»Det er muligt, at der bliver behov for at igangsætte yderligere initiativer på psykiatriområdet.«

Hele historien hos JyllandsPosten

Mest Læste

Annonce