S og DF vil have statskontrol med uddannelse for udsatte unge

Politik

22/08/2017 09:45

Nick Allentoft

Regeringen vil skabe en ny uddannelse for udsatte unge. Men DF og S vil ikke være med til at gøre det på regeringens måde, skriver Ugebrevet A4.

Regeringen vil skabe en ny forberedende grunduddannelse, der skal samle den skov af tilbud, som udsatte unge i dag tilbydes. Men allerede inden forhandlingerne går igang, melder både DF og S, at uddannelsen skal være statsstyret.

Onsdag begynder en runde forhandlinger om regeringens udspil fra maj om en helt ny og enkel grunduddannelse, Forberedende Grunduddannelse, FGU. Men på forhånd melder Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet ud, at de ikke vil acceptere regeringens ønske om, at FGU skal styres af kommunerne. Noget som statsminister Lars Løkke Rasmussen ellers lægger vægt på.

LÆS OGSÅ: Kære Løkke, jeg forstår dit ønske, men ikke din reform

Dansk Folkeparti vil ikke have kommunerne til at styre FGU. Partiet frygter, at så vil udsatte unge opleve, at der bliver meget stor forskel på FGU fra kommune til kommune.

I stedet vil Dansk Folkeparti have nye selvejende skoler i statslig regi efter nogenlunde samme model som gymnasier og erhvervsskoler.

- Det er vigtigt, at man har ensartet serviceniveau og kvalitet i uddannelserne rundt omkring i landet, så der ikke er forskel på, om du bor i Hjørring eller Gentofte. Med statslig selveje er det nemmere at sikre ensartet kvalitet, så det ikke bliver postnummeret, der afgør de unges vej, fastslår Marlene Harpsøe over for Ugebrevet A4. Hun er erhvervsuddannelses-ordfører for Dansk Folkeparti.

Socialdemokratiet er også bange for, at kommunal kassetænkning vil klemme de unge, der har allermest brug for en håndsrækning.

- Uanset hvor man bor i landet, skal man have mulighed for at komme videre i sit liv, siger Annette Lind, som er Socialdemokratiets ordfører på området.

Tidligere på året har regeringen måtte droppe egne ønsker om højere pensionsalder og lettelse af topskatten. At den nok også bliver nødt til at sadle om i forhold til FGU kommer Venstres uddannelses-ordfører Anni Matthiesen ind på, før forhandlingerne begynder onsdag.

- Undervejs i forhandlingerne skal vi helst nærme os hinanden, og jeg siger gerne, at der kan være steder undervejs, hvor vi er nødt til at bevæge os væk fra det, vi oprindeligt kom med i udspillet, for ellers når man ikke sammen, siger Anni Matthiesen til Ugebrevet A4.

ugebreveta4.dk/loekke-staar-til-at-tabe-slaget-om-de-udsatte-unge_20899.aspx

Mest Læste

Annonce