Systemskifte på jobcenter sendte hundredvis i job

Velfærd

15/02/2017 13:14

Nick Allentoft

Fra Herning-metoden til nu Hjørring-modellen. Læs Ugebrevet A4's historie om, hvordan Jobcenter Hjørring lavede en menneskefokuseret turnaround.

Hundredvis af dårligt stillede kontanthjælpsmodtagere er kommet i job, efter at politikerne i Hjørring Kommune i 2014 besluttede at investere 125 millioner kroner over fire år i en helt ny beskæftigelsespolitik.

Effekten af jobcentrets individuelle tilbud og bedre tid til den enkelte klient har langt overgået politikernes forventninger.

- Vi har skabt et systemskifte, siger Ivan Leth (S), der er formand for kommunens arbejdsmarkedsudvalg, til Ugebrevet A4.

600 mennesker, der tidligere var på kontanthjælp eller sygedagpenge, er kommet i arbejde eller uddannelse, siden 'Hjørring-modellen' blev lanceret i 2015. Udgifterne til overførselsindkomster er reduceret med 47,3 millioner kroner. Det er 20 millioner mere end forventet. Resultaterne har først og fremmest vist sig i 2016. Forventningen er, at de investerede 125 millioner kroner som minimum vil være tjent ind, når den fire-årige projekt-periode er overstået.

- I dag ser vi på de ledige som individer. Tidligere så vi på dem som grupper. Det betyder, at vores medarbejdere skal arbejde på en ny måde. Vi prøver at dæmpe bureaukratiet, massere lovgivningen og spørger hele tiden os selv: Hvad giver mening her? Vi møder det enkelte menneske, siger Ivan Leth.

Beretningerne fra jobcentret i Hjørring klinger godt i ørerne på underdirektør Steen Nielsen i Dansk Industri. Han mener, at indsatsen er båret af ’de helt rigtige intentioner’. 
Steen Nielsen pointerer, at det er en udfordring for virksomhederne at tage medarbejdere ind, der kun kan arbejde få timer ad gangen og måske ikke er gode til at møde til tiden.

- Det kan være svært at se potentialet, men vi bør give folk en chance. Og når det så lykkes, er det en kæmpe gevinst for alle; også for kommunens økonomi, siger Steen Nielsen.

Han nævner service, rengøring, kantiner, vaskerier og transport som områder med gode muligheder for at finde job til ledige, der ellers kan have svært ved at få foden indenfor på arbejdsmarkedet.

Læs hele casen hos Ugebrevet A4

Mest Læste

Annonce