Trekløver advares inden start: S og DF afviser reformer

Politik

25/11/2016 11:05

Nick Allentoft

Både DFs formand og socialdemokraternes politiske ordfører lover en trekløverregering en svær start. Ingen borgerlige reformer, lyder det. Men en ny regering bestående af Venstre, Liberal Alliance og Konservative skal have som mål at skabe vækst i Danmark, siger Anders Samuelsen.

Allerede før den nye regering med Venstre, Liberal Alliance og de Konservative overhovedet er dannet, skyder manden med de afgørende mandater, Dansk Folkepartis formand Kristian Thuelsen Dahl, tankerne om reformer og skattelettelser ned.

Ny regering

Vil du vide mere om den nye regering? Få overblikket lige her - og kig også tilbage på tidligere nye regeringer. 

»Vi har ingen reformiver,« siger han til Berlingske fredag.

»Reformer i den forstand, at man skal pine danskerne ekstra for at få råderum til skattelettelser – og det kan man godt forestille sig, at de tre partier sidder og nørkler med på Marienborg – har ingen særlig god prognose for at komme igennem Folketinget,« fastslår Thulesen Dahl i Berlingske.

DF-formanden understreger, at de tre blå partier »fuldstændig må gøre op med sig selv«, hvad de skriver i et nyt regeringsgrundlag, men det er ikke noget, han føler sig forpligtet af. Tværtimod vil han bruge sin helt afgørende indflydelse på at dreje tingene i en retning, hvor »der er en større hensyntagen til de mennesker, der ikke har så meget på kistebunden«.

»Hvis vi får en traditionel borgerlig-liberalistisk regering ud af det her, der måske appellerer til 30-35 procent af danskerne – og det tror jeg, at vi gør – så er det klart, at der bliver endnu mere behov for et Dansk Folkeparti, der sørger for den sociale balance og den sociale samvittighed«.

Socialdemokraternes politiske ordfører, Nicolai Wammen, glæder sig over Thulesens melding. Wammen forventer et »fortsat godt og tillidsfuldt samarbejde« med DF.

»Den nye regering kan jo lave et superliberalistisk festskrift, men den kommer ikke til at få 90 mandater bag, hvis Dansk Folkeparti står fast. Og det er min klare forventning, at de vil gøre det,« siger han til Berlingske.

»Så når champagnen er drukket på Marienborg, og konfettien har lagt sig, er det hverdag igen. Og den vil blive barsk for en ny regering, hvis den vælger at føre ultraliberalistisk politik,« siger Nicolai Wammen.

Liberal Alliances leder peger på, at reformer er helt nødvendige for at skabe ny vækst.

Samuelsen: Trekløver skal bringe Danmark ud af vækstsump - Jeg glæder mig til at være med til at præsentere regeringsgrundlaget, hvis vi når til enighed. Og så glæder jeg mig til at argumentere for alle punkterne, siger Anders Samuelsen til TV2.   - På den måde vil vi også skubbe de andre partier frem på banen i forhold til, hvad der er deres bud på Danmarks helt oplagte udfordringer. Eksempelvis at Danmark i ti år ikke har haft vækst, lyder det fra LA-lederen.   Partiets ultimative krav om, at topskatten skal sættes ned med fem procentpoint "hele vejen op" er årsag til, at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har besluttet sig for at forsøge at udvide regeringen.   Samuelsen har imidlertid forladt de ultimative krav, lader han forstå.   - Det, der spiller en rolle, er Danmarks udfordringer, siger han til TV2.   Venstres folketingsgruppe holder fredag morgen gruppemøde på Marienborg.   Ifølge Ritzaus oplysninger er det af praktiske årsager, at gruppemødet er rykket fra Christiansborg til statsministerens embedsbolig, hvor forhandlingerne med LA og K foregår intenst i disse dage.   På mødet vil gruppeformand Søren Gade fortælle om arbejdsformen i en flerpartiregering. Han udelukker ikke, at statsministeren også vil orientere om forhandlingerne om regeringsgrundlaget.   Men det er ikke det, der er emnet for gruppemødet som sådan.   Politisk ordfører Jakob Ellemann-Jensen (V) advarer mod at overfortolke flytningen af gruppemødet.   - Det tror jeg ikke, man skal lægge noget i. Vi holder altid gruppemøde om fredagen, siger han.   /ritzau/

Mest Læste

Annonce