Vil du have førtidspension? Så flyt

Social

11/4/18 9:10

Simon Bülow

I nogle kommuner tildeles der langt flere førtidspension end i andre. Nyt lovforslag vil betyde, at det måske bliver lettere at kommen gennem nåleøjet til en førtidspension.
Din bopæl kan have afgørende betydning for, hvorvidt du får tilkendt en førtidspension. For der er store forskelle kommunerne i mellem på, hvor mange førtidspensioner, der tilkendes. Det viser nye tal, som Ugebrevet A4 har trukket hos Jobindsats.dk.   Tallene viser, hvor mange unikke borgere per 10.000 indbyggere i i hver kommune, der i 2017 for første gang får bevilliget en førtidspension.   Spændet i antallet af førtidspensioner går fra 64,5 per 10.000 indbyggere på Bornholm, mens Københavns Kommune eksempelvis kun giver 9,2 førtidspensioner per 10.000 indbyggere. Landsgennemsnittet er 26,9.   Det kan potentielt være et problem, hvis bopælen får afgørende betydning for tilkendelsen af førtidspension, forklarer post.doc og forsker ved Aalborg Universitet Iben Nørup.   - Man kan ikke sammenligne de meget rige kommuner med områder som eksempelvis Lolland-Falster. Der er en social ulighed geografisk. Men ser vi på mønstrene hidtil, er der også forskelle, vi ikke kan forklare.   - Hvor kommuner, der er sammenlignelige, har forskellige tilkendesesgrader, fordi politikken og fortolkningen af loven er forskellig, siger Iben Nørup til Ugebrevet A4.   Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) slår i et nyt lovforslag fast, at hvis det ikke er realistisk, at et såkaldt ressourceforløb vil udvikle borgerens arbejdsevne, skal borgeren tilkendes førtidspension.   Hos Kommunernes Landsforening (KL) lyder meldingen, at lovændringen vil få en effekt i de kommuner, der har været usikre på, hvor stramt man har skulle tolke de gældende regler, fortæller kontorchef Henrik Thomassen fra KL.    - Nogle kommuner får et vink med en vognstang om, at der er sager, hvor man i fremtiden skal give en førtidspension på et tidligere tidspunkt. Det vil betyde, at borgere, der før har siddet i ressourceforløb uden ret beset at have udsigt til at komme tættere på arbejdsmarkedet, nu hurtigere vil kunne få førtidspension, siger Henrik Thomassen til Ugebrevet A4.  

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.