Nu er der 1 million organdonorer

Velfærd

11/10/2017 10:24

Nick Allentoft

På lørdag er det den årlige organdonationsdag. Og hvilken bedre måde at markere dagen end med nyheden om, at donor nummer 1.000.000 for ganske nyligt har ladet sig registrere.

Siden vi fik indført et donorregister herhjemme i 1990, er antallet af registrerede donorer vokset stille og støt over årene. Og forleden kunne registret meddele, at donor nummer 1.000.000 har meldt sig.

- Vi er meget glade for det arbejde, som frivillige og patientorganisationer laver for at få flere til at tage stilling. Det er virkelig en milepæl, vi når ved at runde det her tal, siger Maria Herlev Ahrenfeldt, der er specialkonsulent i Sundhedsstyrelsen, og fortsætter:

Bliv redaktør for dit eget indhold

DenOffentlige bliver skabt sammen med dig, der tager medansvar for samfundets udvikling. Vi kalder os for et mediefællesskab og du kan være med. Bliv medlem af fællesskabet og vær med til at præge samfundets udvikling gennem debat, videndeling, cases og nyheder. Kontakt os for at høre mere.

Du kan læse endnu mere om hvordan vi virker her.

- Nu er vi kommet så langt, men der ligger stadig et stort stykke arbejde foran os. Målgruppen er jo i princippet alle danskere over 18 år, så det er rigtigt mange, vi fortsat skal have til at tage stilling.

Tag snakken med din familie

På organdonationsdagen, og hele ugen op til, sættes der fokus på organdonation. Personer og organisationer skaber dialog og debat om organdonation gennem forskellige initiativer og events. Årets organdonationsdag holdes under overskriften Tag snakken om organdonation.

- Vi vil meget gerne have så mange til at forholde sig til spørgsmålet som muligt. Og man kan spare sine pårørende for meget, hvis man får taget snakken om det på forkant, så de slipper de for at tage stilling i en i forvejen svær situation for eksempel ved en ulykke, siger Maria Herlev Ahrenfeldt.

I Danmark kan man tage stilling til organdonation på tre forskellige måder: I donorregistret, på donorkort, som man skal bære på sig, eller mundtligt til sine pårørende. Alle tre måder er lige juridisk gyldige.

25-året for første lungetransplantation

En af de helt store begivenheder i ugens løb er Lungeforeningens markering af 25-året for den første lungetransplantation herhjemme. Onsdag den 11. oktober inviterer foreningen til Den Nationale Lungekonference 2017 under overskriften ”De Fantastiske Lunger”.

Danmark deltager i et internationalt samarbejde om organdonation med de andre nordiske lande gennem Scandiatransplant. Sidste år blev der gennemført 380 transplantationer herhjemme, mens 466 ved årets udgang stod på venteliste.

Det er anden gang, der afholdes organdonationsdag i Danmark. Det sker som et led i Den Nationale Handlingsplan for Organdonation. Dagen falder altid den anden lørdag i oktober.

Læs mere på https://www.sst.dk/da/sygdom-og-behandling/organdonation eller http://organdonor.dk/organdonationsdag/

Mest Læste

Annonce