Verdensomspændende aktion mod ulovlig medicin er netop slut

Velfærd

18/06/2015 13:50

Mikkel Sarka

Verdensomspændende medicinaktion resulterer i 156 anholdelser og lukning af over 2.400 hjemmesider.

Sundhedsstyrelsen, SKAT og politiet har deltaget i den netop overståede Operation PANGEA VIII – en verdensomspændende aktion med fokus på at bekæmpe ulovligt salg af medicin på internettet og gøre forbrugerne opmærksomme på de risici, som findes ved køb af medicin på nettet.

Ulovligt salg af medicin på nettet sker ofte på tværs af landegrænser og kan involvere organiserede kriminelle netværk. Aktionen, som er den ottende af sin art, har igen fokuseret på de tre hovedkomponenter, som indgår i ulovligt salg af medicin på nettet: Hjemmesiden, betalingsmuligheder og vareforsendelse.

RESULTATER

Aktionen resulterede på verdensplan i 156 anholdelser, kontrol af over 149.600 forsendelser og tilbageholdelse af over 20 millioner enheder potentielt livsvarlig medicin, til en estimeret værdi af over 81 millioner dollars.

Mere end 2.400 hjemmesider er blevet lukket eller har fået fjernet deres betalingsmuligheder.

DANSK FOKUS

I Danmark har fokus været på forsendelser med medicin fra tredjelande samt analyser af produkter, som har været under mistanke for at indeholde udeklarerede aktive indholdsstoffer. I alt er 771 forsendelser kontrolleret, og 465 forsendelser med medicin er tilbageholdt til videre sagsbehandling.

Desuden er 15 hjemmesider blevet indberettet til INTERPOL for mistanke om ulovligt salg af medicin.

Herudover har Sundhedsstyrelsen, i samarbejde med Lægemiddelindustriforeningen (LIF), i dag lanceret en oplysningskampagne, der sætter fokus på køb af potensmidler på nettet. Du kan se mere påFacebook-siden ”Sikker Potens”.

FORBRUGERNE SKAL VÆRE FORSIGTIGE, NÅR DE KØBER MEDICIN PÅ INTERNETTET

Den sikreste måde at købe medicin på nettet er at købe den i et dansk apoteks netbutik eller i en af de netbutikker, som Sundhedsstyrelsen har givet tilladelse til at sælge medicin på nettet.

Som forbruger må man gerne købe medicin til eget brug fra et EU- eller EØS-land. Det kan dog være svært at finde ud af, om en netbutik har de nødvendige tilladelser til at sælge medicinen, og om medicinen er godkendt af myndighederne.

Ud over risiko for sundheden risikerer man at blive udsat for identitetstyveri, kreditkortsvindel og at få sin computer inficeret med skadelig software, hvis man køber medicin fra ikke-godkendte netbutikker.

OM OPERATION PANGEA VIII

Operation PANGEA VIII, som er den største internet-baserede aktion i verden af sin art, fandt sted fra den 9. juni til den 16. juni 2015 og involverede lægemiddelmyndigheder, politi og told- og skattemyndigheder. I alt deltog 236 myndigheder fra i alt 115 lande i aktionen, med assistance fra virksomheder inden for elektronisk betaling (VISA og MasterCard), internetudbydere og transportvirksomheder.

Aktionen blev koordineret af INTERPOL, World Customs Organization (WCO), the Permanent Forum of International pharmaceutical crime (PFIPC), the Heads of Medicines Agencies Working Group of Enforcement Officers (HMA WGEO), lægemiddelindustrien samt leverandører af elektroniske betalingsløsninger.

Mest Læste

Annonce