Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Det går ud over vores immunforsvar: Læge advarer om, at vi bader forkert

Sundhed

20/04/2024 22:51

J. Bøgen

Hvordan foretrækker du dit brusebad?

Uanset om du foretrækker at gå i bad om morgenen eller om aftenen, er der intet som et varmt brusebad til at trøste dig, især når vi skifter årstid og nærmer os koldere vejr.

Det er muligt, at du endda skruer op for temperaturen for at varme dig igennem - men et koldt brusebad kan faktisk være bedre for dig end et varmt.

Den kendte britiske tv-læge Michael Mosley har bekræftet, at vi faktisk alle burde tage køligere brusebade, da det kan hjælpe med at sænke stress, forbedre kardiovaskulær sundhed og styrke dit immunsystem.

"Der er virkelig noget ved det", sagde Mosley på Just One Thing-podcasten ifølge Mirror.

Interessant forskning undervejs

Med henvisning til koldtvandssvømningens stigende popularitet forklarede han, at der er voksende beviser for, at det kolde gys kan "booste dit humør, sænke stress, forbedre dit kardiovaskulære helbred og styrke dit immunsystem."

Og hvis du ikke bor i nærheden af ​​havet eller en god flod, sagde han, at et koldt brusebad kunne gøre dig lige så godt.

Mosley forklarede, at videnskabsmænd er i de meget tidlige stadier af at opdage de sundhedsmæssige fordele ved koldt vand på immunsystemet, men en undersøgelse viste, at det at have 30 sekunders kolde brusebade hver morgen i 60 dage kunne reducere antallet af sygedage med 30 procent.

Der er stigende beviser for fordelene ved koldt vand, for eksempel ser koldtvandssvømmere ud til at have færre øvre luftvejsinfektioner, hvilket forskerne mener skyldes det kolde vand snarere end svømningen.

Derfor skal temperaturen ned

Mens koldt vand udløser kroppens stressreaktion, viser mere forskning, at et kort stressudbrud, i den rigtige dosis, er godt for dig – hvilket koldt vand kan give dig.

Det hæver din puls, dine blodkar ændrer sig i størrelse, og din krop går kortvarigt i overlevelsestilstand - hvilket Dr. Mosley faktisk beskriver som "ret spændende at opleve".

Så betyder det, at vi helt skal holde op med at have varme brusere? Ikke nødvendigvis.

Dr. Mosley foreslår, at den bedste måde at begynde at introducere denne korte byge af koldt vand i dit liv er ved at "drej hanen til kold i ti sekunder" ved slutningen af ​​dit brusebad.

Det er muligt, at selv begrænset udsættelse for koldt vand kan have en langvarig indvirkning på kroppen. En undersøgelse viste, at kun seks nedsænkninger i koldt vand gav en effekt, som stadig kunne ses over et år senere.

Mest Læste

Annonce