Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Får du nok vand? Så meget skal vi drikke hver dag ifølge ekspert

Sundhed

22/05/2024 13:59

J. Bøgen

Det går frem og tilbage med, hvor meget vand en gennemsnitsperson hver dag bør drikke for sin egen sundhed. Nu er svaret kommet frem, og det er meget uventet!

Så hvor meget vand, bør man drikke hver dag?

Crystal Scott, registreret diætist-ernæringsekspert med Top Nutrition Coaching, henviser til 8 x 8 reglen som omregnet i danske vandmængder er 8 glas vand på 0,25 cl, i alt 1,9 liter. Opnår du det, vil du klare dig godt.

Men for Scott er denne regel dog bedaget: "Vandanbefalinger vil variere afhængigt af alder, køn og aktivitetsniveau."

Han henviser til National Academy of Science, Engineering and Medicine, der anbefaler et gennemsnitligt dagligt vandindtag på omkring 125 ounce for mænd og omkring 91 ounce for kvinder, som omregnet er 3,7 liter for mænd og 2,7 liter for kvinder. 

De fleste får dog ikke direkte drukket den mængde. I stedet får de meget af deres vand igennem frugt og grønt, der også hjælper til med hydreringen. 

Vandets forhold til kroppen

For Scott er vand omdrejningspunktet for alt: "Vand er afgørende for din krops overlevelse," fortæller han og tilføjer:

"Det hjælper med at regulere din temperatur, transporterer næringsstoffer, fjerner affald, smører dine led og væv, og det spiller også en afgørende rolle i at opretholde den delikate balance mellem elektrolytter og væsker i din krop."

"Jeg kan godt lide at korrelere vores kroppe med planeten Jorden. Vores jord består af en stor procentdel vand. Hvis det beløb blev for lavt, hvad ville der så ske med vores fødevaresystemer? Vores skove? Dyreliv? Det er en dominoeffekt.”

Livstilsændringer

Crystal Scott holder tydeligvis enormt meget af vand. Derfor ser han også, hvordan folk undervurderer vandets betydning i en livsstilsændring:

"Det er starteren, når man ser på enhver form for forandring eller problemer med din ernæring eller din livsstil - vurder først og fremmest vandindtaget," siger Scott.

Og han fortsætter: "Det hjælper med indikatorer for fylde, det kan forbedre kognitiv funktion, humør, fysisk ydeevne og kan forhindre sundhedsproblemer som forstoppelse, nyresten og urinvejsinfektioner. Det er en af ​​de grundlæggende byggesten." 

Mest Læste

Annonce