Fremtidens sygeplejersker gider ikke jobbet

Sundhed

23/8/20 8:25

Pelle Lindegaard Bügel

Både de nyudklækkede sygeplejersker og de studerende på landets sygeplejerskeuddannelser er i tvivl om, de er at finde i faget om fem år.

Fremtiden for sygeplejerskefaget tegner ikke lys, hvis man skal tro en ny undersøgelse fra VIA University College - der er den uddannelsesinstitution herhjemme, der hvert år udklækker 2.500 sygeplejersker.

Mere end hver fjerde af de nyuddannede sygeplejersker er usikre på, om de om fem har lyst til at iklæde sig den hvide sygeplejerskeuniform, mens hver femte at de studerende på sygeplejerskeuddannelsen har samme tvivl. Det viser et forskningsprojekt fra VIA University College

- Frygten for en dårlig overgang og opstart til arbejdslivet og for et for presset arbejdsliv får de studerende til at genoverveje, om de skal arbejde som sygeplejersker.

- Arbejdsvilkår er helt udslagsgivende for de nyuddannede, siger uddannelsesforsker Vibeke Røn Noer med, der er forskningsleder på undersøgelsen, til Danmarks Radio.

Nyuddannede stopper eller går ned i tid 

VIA' undersøgelse er endnu ikke officielt offentliggjort, men flere af resultaterne er færdigbehandet.

Et andet af undersøgelsens resultater viser, at en tredjedel af de nyuddannede sygeplejersker aktivt har valgt kun at arbejde på deltid.

Som begrundelse angiver to ud af tre, at det er for at passe bedre på sig selv. Undersøgelsen viser også, at over 30 procent af de nyudklækkede sygeplejersker har skiftet job indenfor det første år. 

Sygeplejerskernes faglige organisation, Dansk Sygeplejeråd, har tidligere fortalt, at der i 2025 vil mangle 6.000 sygeplejersker i Danmark.

Til det formål har den socialdemokratiske regering udtrykt ønske om at ansætte 1.000 flere sygeplejersker på hospitalerne ved at udvide optaget på landets 23 sygeplejerskeuddannelser. 

Hver fjerde dropper ud

Frafaldet på sygeplejerskeuddannelsen er også værd at notere sig i disse tider, hvor der mangler sygeplejersker.

Uddannelses- og Forskningsministeriet har undersøgt frafaldet på sygeplejerskeuddannelsen.

I 2019 var frafaldet det første år på uddannelsen på knap 15 procent, 22 procent efter tre år og 24 procent seks år efter studiestart.

Sammenlignet med andre professionsuddannelser, der er gennemsnittet af frafaldne studerende højere end på sygeplerjerskeuddannelsen.

Efter det første år er frafaldet her på 15 procent, 26 procent efter tre år og 27 procent seks år efter studiestart.

 

Udvalgte tal fra VIA's undersøgelse:

  • 20 procent af de studerende er i tvivl om, hvorvidt de ønsker at arbejde som sygeplejerske om fem år
  • På sygeplejerskeuddannelsen har 40 procent af de studerende overvejet at stoppe på uddannelsen. Halvdelen fortæller, at det er på grund af dårlige arbejdsvilkår i jobbet
  • 80 procent af de studerende er bekymret for, om der er tid nok ude på arbejdspladserne til at lære dem op
  • Blandt de nyuddannede siger 28 procent, ar de ikke er sikre på, om de ønsker at arbejde som sygeplejersker om fem år
  • Næsten 60 procent af de nyudklækkede sygeplejersker er bekymret over, hvordan deres kommende kolleger vil tage imod dem

Kilde: Forskningsprojekt under forskningscenter for uddannelseskvalitet, professionspolicy og praksis, VIA af Vibeke Røn Noer, Johanne Grøndahl Glavind og Pia Vedel Ankersen