Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Vilde resultater: Psykedeliske svampe kan behandle depression

Sundhed

17/11/22 4:50

Jens Asbjørn Bøgen

Det er det hidtil største studie af sin slags.

Det hidtil største studie af behandling med psilocybin, stoffet i psykedeliske svampe, mod depression viser nyt håb.

Det skriver Videnskab.dk.

I forsøget, der har haft dansk deltagelse, har 233 mennesker, der lider af depression, hvor andet medicin ikke virker, deltaget.

De har fået stoffet psilocybin i pilleform. Det er et psykedelikum, der findes i flere svampe som for eksempel spids nøgenhat.

De deltagende var inddelt i grupper, der fik forskellige doser, og gruppen, der fik den højeste dosis på 25 milligram, fik det markant bedre.

Det vækker forhåbninger for fremtiden hos forskerne bag.

"Vi har at gøre med mennesker, der er meget svære at behandle med de tilbud, vi har i dag. De tilbud, vi har i dag, er ikke nødvendigvis voldsomt effektive og minder lidt om hinanden. Her kan psilocybin muligvis komme til at gøre en stor forskel," siger René E. Nielsen, der er klinisk professor i psykiatri på Klinisk Institut ved Aalborg Universitet og medforfatter på det nye studie.

Studiet, der er blevet printet i New England Journal of Medicine, viser, at en tredjedel, af dem der fik den højeste dosis, oplevede at deres symptomer på depression forsvandt i løbet af de tre uger, de fik pillerne.

Det er dog stadig for tidligt at sige, om medicinen vil have samme indvirkning, hvis man tester den på tusindvis af mennesker. Men det er et skridt i den rigtige retning.

Forskerne kan stadig ikke sige med sikkerhed, hvorfor stoffet psilocybin virker - men det er heller ikke et krav for at medicinen kan komme på markedet.

Grundlæggende har psykedeliske stoffer en fundamental anderledes effekt på hjernen end de antidepressive mediciner, der er på markedet lige nu.

"Jeg har talt med de deltagere, vi har haft i Aalborg. Forsøgene er blindede, så jeg ved ikke, hvilken dosis de har fået, men en af dem tænkte på sin depression som at stå på en bjergtop og se ud over et landskab af gode og dårlige ting. Efter psilocybin var han blevet flyttet til en anden bjergtop. Han så stadig det samme landskab, men fra en anden vinkel, hvorfra han kunne se løsninger, han ikke havde kunnet se før," fortæller René E. Nielsen.

Han fortæller også at flere af hans patienter oplevede at blive mindre triste og kunne klare hverdagen nemmere.

Med normal medicin oplever de samme patienter, at medicinen både dæmper de negative og positive følelser, men når de får psilocybin, er det snarere, som om det løsner op for de fastlåste tankemønstre. 

Tilmeld nyhedsbrev

Mest Læste

Annonce