Topleder: Tillidsreformen sander til

Ledelse

20/6/14 2:01

Nick Allentoft

Når ingen tør sige, hvad der IKKE skal gøres, bliver tingene bare værre, mener kendt kritisk topleder fra Aarhus Kommune. Også Djøf begynder at blive utålmodig.

“Indholdsmæssigt ser det umiddelbart interessant og ”moderniseret” ud – der er gode og interessante takter. Så gode endda, at jeg ikke har fundet en eneste i min kommune, der ikke gik ind for dem. Derfor vil jeg også uden omsvøb kalde dem uvedkommende, banale og tuttenuttede.”

Tema om offentlig modernisering

Gennem 30 år har politikerne forsøgt at modernisere den offentlige sektor.

Læs her hvad centrale nøglepersoner mener om de forsøg. 

Det skriver Hosea Dutschke i en pit-stop anmeldelse af regeringens højt profilerede tillidsreform. Fyrtårnet i reform-projektet er syv principper for modernisering af den offentlige sektor, som nogle af de mest indflydelsesrige organisationer gik sammen om i juni sidste år. Med Økonomi- og Indenrigsministeriet for bordenden har KL, Danske Regioner, FTF, OAO og AC givet håndslag på de nye principper. FOA valgte at stå udenfor i manglende tillid til, at

Dutschke er direktør for Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune men også medstifter af Foreningen for Åbenmundede Bureaukrater, der arbejder for at få flere topbureaukrater til at blande sig i samfundsdebatten. Han mener, at de syv principper for modernisering af den offentlige sektor, blot kan lægges til samlingen af forsøg gennem de sidste tre årtier.

“Der er kommet syv principper ind i dagsordenen om afbureaukratisering og regelforenkling – og ingen af principperne handler om, at der er noget der IKKE skal gøres. Syv nye ting til samlingen af principper, chartre, aftaler og regler,” skriver Hosea Dutschke.

Hans kommune har netop været på Folkemøde og fortælle om deres strategi og tænkning bag budskabet “Kærlig kommune”. Med det afsæt efterlyser han centraladministrationens og christiansborgpolitikernes reelle tillid til styring og ledelse ude i den offentlige sektor.

“Hvor er modet og tilliden til kun at måle kommunerne på borgernes lykke eller tilfredshed? Hvor er tiltroen til, at de kommunale medarbejdere og politikere gerne vil borgerne det bedste – og kender dem bedst,” spørger Hosea Dutschke.

Djøf strammer tonen

I Djøf, der støtter op om de syv principper gennem deres paraplyorganisation, Akademikerne, erkender formanden for de offentligt ansatte at der er udfordringer.

“På Folkemødet talte jeg med mange politikere, som leder efter en ny balance mellem viljen til at styre – og samtidig undgå at overstyre og detailregulere alle forhold. Det kræver en helt ny måde at tænke på. En erkendelse af problemerne er første skridt til at omsætte viljen til mindre regulering i lovgivningen til konkret adfærd, der kan mærkes på den enkelte arbejdsplads og hos den enkelte ansatte,” siger Lars Qvistgaard til DenOffentlige.dk.

Han og Djøf har med interesse og aktiv deltagelse fulgt udviklingen tæt de seneste måneder. Herunder organisationernes og ministeriets forsøg på at starte en lokalt forankret debat gennem flere informationsmøder.

“Der har været holdt flere debatmøder om emnet, og her har vi hørt mange eksempler på, hvordan man arbejder med at styre og udvikle arbejdspladserne for at skabe en stærkere og mere effektiv offentlig sektor. Vi fornemmer klart, at der er en positiv vilje – både blandt politikere og ansatte - til at finde nye måder at styre den offentlige sektor på,” fortæller Qvistgaard.

Men også i Djøf er trætheden ved ord og forsøg ved at nå sit mætningspunkt.

“Vi er da også en smule utålmodige. Vi vil gerne snart se konkrete resultater,” siger Qvistgaard.

 

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.