Trivselsskandalen: Kommuner skal slette børns data

Undervisningsministeriet beordrer kommuner til at slette personlige oplysninger om elever.

Følsomme oplysninger om skolebørn er blevet indhentet i strid med loven, og derfor skal data nu slettes ude i kommunerne.

Det skriver Undervisningsministeriet i et brev til alle kommuner ifølge Politiken.

Avisen har tidligere skrevet, at en række kommuner har brugt personlige oplysninger fra trivselsmålinger til at sagsbehandle enkelte elever.

Det har de gjort, selv om børnene og deres forældre er blevet oplyst om, at svarene til målingen blev afgivet "anonymt" eller "fortroligt".


Politiken fortalte lørdag om, hvordan op til 10 kommuner de seneste år har anvendt it-systemet Hjernen & Hjertet til at bruge elevernes trivselsdata.

Endnu flere kommuner har brugt andre it-systemer til ulovligt at administrere de personlige oplysninger fra eleverne. 

Eksempelvis brugte otte kommuner redskabet Klassetrivsel.dk til at gennemføre trivselsmålingen i 2017, skriver Politiken.

Målingen for 2018 er sat i bero som konsekvens af affæren. Her havde 17 kommuner ellers købt sig adgang til at køre elevernes data fra målingen ind. Det oplyser firmaet bag Klassetrivsel.dk.

Kommunernes Landsforenings (KL) kontorchef for børn og folkeskole, Peter Pannula Toft, udtaler til Politiken, at kommunerne har handlet i god tro.

- Vi er interesserede i elevernes trivsel, læring og udvikling – og det er netop dét, vi har for øje i arbejdet med trivselsmålingerne, siger han.

Derudover mener KL, at pilen peger på ministeriet.

- Der har været en uklarhed i ministeriets vejledning, hvilket ministeriet også selv har erkendt, og det er derfor godt, at der nu er kommet klarhed, siger kontorchefen.

/ritzau/

 
 
Emneord: Personfølsomme oplysninger, Elevdata, Udveksling af persondata, Persondataloven, Persondata, Trivsel i folkeskolen, Skoleavisen, 100118
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 10.01.18 Bente Stenfalk
  Man må sikre sig, at alle data slettes overalt..

  Godt, at kommunerne skal slette data ulovligt indsamlet om børn, men det er ikke nok. Man må sikre sig, at ALLE data slettes OVERALT, hos dem, som har haft adgang til dem.

  Hvad kan der ske, hvis TrygFonden 'glemmer' at slette data, som de skal hjælpe med at bearbejde?

  Hvis alle data ikke slettes, kan oplysningerne forfølge / skade børnene hele livet, f.eks. når de vil tegne forsikringer..

  TrygFonden, (som slet ikke er en fond, men et selskab), tjener jo penge gennem deres Tryg-forsikringesselskaber, (hvor kunderne betaler til TrygFonden) så der er i høj grad et interessesammenflad, som jeg ikke tror, at alm. borgere er opmærksomme på, og måske heller ikke politikerne?

  Politikerne er bare glade, hver gang de kan få noget, som er gratis... men dette KAN få konsekvenser for børnene, som ikke mange er opmærksomme på.

  HVIS TrygFonden, som skal hjælpe med opgørelsen af resultaterne, ikke sletter resultaterne, så kan de om få år ligge inde med helbredsoplysninger, om hele DKs befolkning, afgivet af BØRN, som de kan benytte, når de skal beslutte, hvem der kan få hvilke forsikringer og til hvilken pris... !

 • 10.01.18 Anne-Marie Krogsbøll
  Ikke grund til jubel endnu..

  Ved nærlæsning af artiklen i Politiken, synes jeg ikke det ser ud til, at alle de ulovligt indsamlede data slettes. I Politiken-artiklen ser det ud til, at det kun er data i de kommuner, som ulovligt har anvendt de indsamlede data i sagsbehandling, der har fået påbud om at slette. https://politiken.dk/indland/art6285575/Kommuner-beordres-til-at-slette-data-om-b%C3%B8rns-trivsel-og-orientere-for%C3%A6ldre


  DET ER IKKE NOK!!!!! Alle disse data, som jo er ulovligt indsamlede, skal slettes - også dem i andre kommuner, og i ministeriet.

  Svarene er afgivet under falske forudsætninger, da børn og forældre løgnagtigt er blevet lovet anonymitet. Alle svarene bør derfor slettes.

  Endvidere er besvarelserne nu uanvendelige, idet det er kommet frem, at børnene i vid udstrækning har luret, at de ikke var anonyme, og at de derfor har tilpasset deres svar til dette. besvarelserne er derfor ikke retvisende, og kan ikke bruges til noget.

  At ministeriet nu forsøger at vælge den letteste løsning og skyde på kommunerne, er både sørgeligt og symptomatisk.

 • 10.01.18 Anne-Marie Krogsbøll
  Det manglede også bare...

  Hvad bilder de sig ind, at lyve for børn og forældre? Det viser bare, hvor meget vi skal være på vagt overfor det offentliges dataindsamling i andre sammenhænge. Vi kan ikke stole på de oplysninger vi får, og vi kan ikke stole på, at de ikke bliver brugt på en anden måde, end vi får oplyst. Og det er meget sjældent, at nogen stilles til ansvar.

  I denne sag bør det klarlægges, HVEM der er ansvarlig for beslutningen om at lyve for befolkningen. Trivselsmålingerne er sat i værk under den tidligere socialdemokratiske regering, men er uantastet kørt videre under den nuværende regering, selv om denne er blevet advaret om, at man løj for borgerne. Det må man jo absolut ikke, det må være strafbart. Så hvis er ansvaret?

  Og derudover passer man ikke ordentligt på data i det offentlige. Forleden måtte Statens Serum Institut indrømme, at man absolut ingen tilsyn har ført med databehandlere, selv om det er et lovkrav. I dag kan Version2 fortælle, at heller ikke Region Syddanmark har ført et eneste tilsyn:
  https://www.version2.dk/artikel/region-syddanmark-laegger-sig-fladt-ned-har-ikke-foert-tilsyn-med-sundhedsdata-1083992

  Vi skal have stoppet dette uansvarlige, totalitære og udemokratiske amokløb omkring det offentliges berøven os vores privatliv via indsamling af vore følsomme data. Skriv under her:
  https://www.skrivunder.net/signatures/nej_til_udlevering_af_dine_helbredsdata_uden_samtykke/start/4110

  Og følg med i denne sag her: https://www.facebook.com/BevarTavshedspligten/

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også