Har du talt med din computer i dag?

Velfærd

30/05/2017 15:40

Carina Leth

Tidligere, nuværende og kommende ordblinde kursister på VUC Roskilde mødtes over it, erfaring og kaffe. Her er hvad de fik med hjem.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Ordblindeaften på VUC Roskilde var i skarp konkurrence en lun sommeraften. Alligevel trak den omkring 50 mennesker ind omkring kagebordet og de mange informationer for ordblinde. Allerede da uddannelsesleder for OBU Marie Wolter Bertelsen bød velkommen var spørgelysten stor, og det samme var viljen til at dele erfaringer om ordblindhed.

Imødekommer behov for netværk

Aftenen var arrangeret for at imødekomme et behov for større netværk blandt ordblinde.

VUC Roskilde deler viden på DenOffentlige

Læs mere fra VUC Roskilde på voksenuddannelsens egen side lige her. 

”Vi har åbenbart ramt behov for information og fællesskab – både blandt de ordblinde selv, deres venner, familie og samarbejdspartnere”, siger Marie Wolter Bertelsen.

Derfor var både Ordblindeforeningen og NOTA, som leverer gratis lydbøger til ordblinde, også mødt op for at vise deres viden på området. Og så var det naturligvis også muligt at høre mere om VUC Roskildes undervisningstilbud med HF og 9./10. klasse for voksne, der også kan tages i en særlig ordblindevariant.

Oplæg med computerstemme

It-og ordblindekonsulent Martin Richardt havde i dagens anledning allieret sig med kursist Flemming Brandt til at demonstrere de mange gode it-hjælpemidler, vores ordblinde kursister kan få glæde af. Faktisk bestod hele Flemmings oplæg af oplæsning af hans egen historie fra computeren, som han i forvejen selv havde indtalt – og det imponerede mange af gæsterne i en grad, så han bagefter fik travlt med at dele ud af sin viden og erfaring med den såkaldte it-rygsæk, som er en pakke med elektroniske hjælpemidler til ordblinde kursister.

 

DE VAR TIL ORDBLINDEAFTEN:

Jan Rundhvist (håndværker VVS)

Hvorfor er du her i aften?

Jeg fik ordblindeundervisning på VUC fra 2010-2015. Vi var dengang 5 håndværkere, som dumpede ordblindetesten. Vi er jo vant til at tænke matematisk, læsning og it kendte vi ikke meget til. I dag læser jeg blandt andet Dagbladet, Roskilde Avis, Paperboy og Business.

Hvad tager du med hjem?

Jeg vil faktisk gerne give noget til VUC’s it-konsulent Martin Richardt i aften – en videreudvikling, jeg har lavet af CD-ord (hjælpeprogram til ordblinde).

 

Louise Kristensen (folkeskoleelev)

Hvorfor er du her i aften?

Jeg har kæmpet med ordblindhed siden 1. klasse, og nu er jeg 14 år, går i 8. klasse og er først lige blevet testet. Min lærer sagde, at ”det skulle nok komme” med læsningen. Men det gjorde det jo ikke.

Hvad tager du med hjem?

En masse vejledning. For eksempel bruger jeg CD-ord (hjælpeprogram til ordblinde), og det kan dansk og engelsk, men ikke tysk, og hvad gør jeg så? Jeg skal til eksamen i 9. klasse om et år, så der vil jeg gerne have min hjælp klar.

 

Nel og Amalie (lærerstuderende) 

De er begge tidligere ordblinde kursister på VUC og nu lærerstuderende. De vil kæmpe for at få mere oplysning om ordblindhed ind i folkeskolen. Som Nel sagde:

”Du er ikke dum, bare fordi du er ordblind. Men du kommer til at knokle. At blive sat i en specialklasse i folkeskolen, når man er ordblind, hjælper i hvert fald ikke på selvtilliden”.

 

Oscar Rudbeck Syler (kommende kursist på HF Ordblind):

Hvorfor er du her i aften?

Min mor slæbte mig med. Jeg har været salgsassistent i Kvickly, men nu er jeg optaget på HF. Jeg vil egentlig gerne være skuespiller i Hollywood (Oscar har faktisk vundet en pris for en kortfilm i 7. klasse). Men hvis ikke det kan blive det, vil jeg arbejde med forretning, gerne noget med leverandør.

Hvad tager du med hjem?

Jeg spiser VUC’s kage og drikker deres te, ha, ha. Her er meget it, men ikke rigtigt noget, som er nyt for mig. Jeg har nemlig været 2 år på ordblindeefterskole i Farsø.  

Mest Læste

Annonce

10/12/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.