Her studerer vi - sammen

Velfærd

01/07/2016 07:00

Carina Leth

Sammenholdet i klassen og det gode humør er blandt de minder, Sofie tager med sig fra VUC i Køge. Nu er den tidligere formand for kursistrådet blevet HF-student.

Hendes fingre må være trætte. Utallige gange har de strøget over computertasterne i klassen og til eksamensforberedelsen. Sofie Enø Karlshøj Madsen har arbejdet hårdt på sit studie; samfundsfag, dansk, matematik, historie … Enkeltfagene er blevet klaret et for et, og netop nu har den 23-årige HF-kursist sat studenterhuen på hovedet med en fuld HF i bagagen.

”HF er en døråbner til meget. Men det er et stort arbejde med mange fag, så det er godt, at jeg har kunnet bruge mine klassekammerater. Vi studerer sammen til vi forstår det, tager noter for hinanden, når der skal hentes børn og holder humøret højt,” siger Sofie Enø Karlshøj Madsen.

Stod i spidsen for strejke

Netop skolens sammenhold har betydet så meget for Sofie Enø Karlshøj Madsen, at hun, i kraft af sin rolle som kursistrådsformand, har gjort alt hvad hun kunne for at styrke det. Ikke mindst da hun stod i spidsen for organiseringen af kursiststrejken mod nedskæringer i foråret.

”Det var en udfordring at overbevise kursisterne her og på landets andre VUC’ere om, at de skulle deltage i strejken og samtidig arrangere noget, som ikke træder lærerne over tæerne. Vi kom i de lokale medier med strejken, og det var en kæmpe oplevelse, som styrkede sammenholdet rigtig meget, husker hun.

Samtidig roser hun uddannelsesleder Jimmy Zander Hagen for at tage initiativ til mere sammenhold på skolen; blandt andet har der været både forårsfest og tøndeslagning med udklædning til fastelavn. Arrangementer som gør, at kursisterne lærer hinanden bedre at kende på en anden måde, og så får de også lyst til at følge hinanden, når det er svært, mener Sofie.

Fleksibel uddannelse

Sofie Enø Karlshøj Madsen har benyttet sig af fleksibiliteten på VUC til at strække sin uddannelse over 3 år i stedet for de normerede 2 år, det tager at gennemføre den fulde HF. Hun lider nemlig af piskesmæld efter en ulykke, hvor den bus hun sad i, kørte galt.

”Det gjorde, at jeg var nødt til at droppe alt i mit liv og begynde forfra. Altså tænke grundigt over, hvad jeg egentlig ville, siger hun.

Ulykken gør, at hun stadig har smerter og må gå til behandling. Men heldigvis har hendes krop fungeret så godt, at hun har kunnet passe et studiejob i en grillbar seks timer om ugen.

”Når jeg forlænger mit studie, så bliver det jo uden SU, men det kan jeg godt klare. Skolen og mine kammarater har givet mig al den opbakning, jeg kan ønske mig”  

Læs mere om VUC Roskildes tilbud til voksne

Kort om Sofies karriere som VUC’er:

Største sejr: Det er at gennemføre den fulde HF-uddannelse. Jeg har været på VUC siden jeg som en af de første tog it-klassen på 10. klasses niveau. Det er fire år siden nu.

Største udfordring: Det er at tage de fag, som jeg ikke på forhånd har den store faglige interesse for. For eksempel var matematik svært, men det var det for alle i klassen, så jeg valgte at tage det fra niveau C til B sammen med de andre, så vi kunne støtte hinanden i at gennemføre.

Fremtidsdrømme: Jeg kunne godt tænke mig at arbejde som kørende sælger i kosmetik. Min tid som formand for kursistrådet har lært mig at lede en gruppe og overbevise andre, hvorfor jeg er god og mit produkt er godt. Så lige nu håber jeg på en praktikplads i den retning.

VUC Roskilde tilbyder uddannelse for voksne

VUC Roskilde har afdelinger i både Køge og Greve med et bredt udvalg af uddannelser inden for Almen Voksenuddannelse (AVU), som svarer til 10. klasse og HF, som er en gymnasial uddannelse, der kan tages over 2 år på fuld tid eller som enkeltfag. HF kan tages i særlige linjer som fx musik eller kommunikation.

Mest Læste

Annonce