Ny chance til uddropper betaler sig

Velfærd

06/07/2016 11:00

Carina Leth

Ensomhed og stedfarens mobning fik Mathias Pedersens karakterer til at styrtdykke. I dag er han startet på den 2-årige HF – for anden gang.

Et 7-tal i musik og 4 i skriftlig matematik. Resten af fagene var dumpet.

Så kontant blev afregningen for Mathias Pedersen, da han skulle afslutte det første år af sin 2-årige HF-uddannelse på VUC Roskilde i sommeren 2015. En ærgerlig afslutning på et forår, som bestemt ikke havde været det bedste i den 19-årige HF-studerendes liv.

”Jeg vidste jo godt, at jeg kunne gøre det bedre. Så jeg fik en snak med VUC’s studievejleder, som var meget lydhør og også tilbød mig hjælp hos en psykolog,” fortæller han.

Må flytte fra stedfars terror

Mathias Pedersen havde ellers tidligere fået fine karakterer på VUC i Hillerød, hvor han boede og studerede i sidste halvdel af 2014. Men ved årsskiftet til 2015 stod det klart, at han var nødt til at flytte fra det hus, som hans stedfar ejede.

”Da jeg var 16 år, sprang jeg ud som homoseksuel. Det accepterede min stedfar aldrig, så han brugte mobning og psykisk terror imod mig i mange år. Han nægtede at vaske sit eget tøj sammen med mit, og jeg kunne aldrig gøre noget rigtigt derhjemme. Selv det at tømme postkassen gjorde jeg åbenbart forkert,” forklarer Mathias forbavsende roligt om de grimme minder.

I januar 2015 landede han derfor i en lille lejlighed i Gundsømagle og var klar til at fortsætte sin HF-uddannelse på VUC Roskilde.

Ensomhed og alt for meget Facebook

Desværre fik han ikke en god start i sin nye klasse.

”Jeg var kommet ind i klassen i januar måned, og på det tidspunkt havde de allerede fundet sammen i nogle stereotype grupper, hvor jeg ikke rigtigt syntes, jeg passede ind,” siger Mathias Pedersen.

Desuden havde han svært ved at finde sig til rette med at bo alene. Når mobilalarmen kimede om morgenen, var det ikke altid han magtede at komme ud af sengen, for dynen var varm og tryg – en tryghedsbarriere, som han selv kalder det. Han forklarer:

”Jeg var ensom, og jeg havde ikke overskud til noget. Når jeg endelig kom i skole, så havde jeg altid min bærbare pc med, og jeg forsøgte også at lytte til lærerne. Men jeg brugte alt for meget tid på Facebook og spil. Jeg cuttede af i undervisningen, og når jeg kom hjem til et tomt værelse, gik jeg ofte direkte i seng.”

Nu bliver der lavet lektier

Efter den dårlige eksamen blev studievejlederen på VUC Roskilde og Mathias Pedersen enige om at viske tavlen ren. Han fik en ny chance og startede på den 2-årige HF efter sommerferien – og nu er han næsten igennem det første år. Med et smil, der er næsten lige så stort som hans drømme.

”Jeg vil gerne være børnepsykolog. Eller måske åbne min egen kaffebar en dag”, siger han.

På hjemmefronten går det også meget bedre. Psykologen, som studievejlederen hjalp ham til, ser han stadig. Men fritiden bliver ikke længere brugt i sengen, for nu har han fået selskab på sin 26 kvadratmeter store bolig.

”En god ven, som jeg mødte til en Slipknot-koncert er flyttet ind. Så nu har jeg en roommate, siger en glad Mathias Pedersen, som også afslører, at han bruger tid på at være en god husmor – laver mad, vasker tøj og gør rent. Og så laver han lektier. Masser af dem, så eksamen kommer godt i hus til næste sommer.

VUC Roskilde tilbyder uddannelse for voksne

VUC Roskilde har et bredt udvalg af uddannelser inden for Almen Voksenuddannelse (AVU), som svarer til 10. klasse og HF, som er en gymnasial uddannelse, der kan tages over 2 år på fuld tid eller som enkeltfag. På VUC Roskilde bliver HF udbudt i linjer som blandt andet retter sig mod job og videre uddannelse inden for musik, kommunikation, pædagogik, sygepleje, lærer og politi.  

Få en ny chance hos VUCs studievejleder

Mest Læste

Annonce