Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skal betale 10 mia. kroner i erstatninger: Firma bag Roundup lider svigende nederlag i retten

Udland

20/11/2023 12:37

J. Bøgen

Der er blevet indgivet ca. 165.000 krav mod selskabet.

Omkostningerne ved retssager omkring Roundup, det verdenskendte ukrudtsmiddel, der bliver produceret af Bayer, er steget yderligere, efter at en domstol i Missouri har pålagt selskabet at betale 1,56 milliarder dollars (ca. 10 milliarder kroner) til fire sagsøgere.

Sagsøgerne hævdede, at Roundup forårsagede skader, herunder kræft. Dette kan intensivere investorernes pres på det tyske lægemiddel- og kemiselskab for at ændre sin juridiske strategi.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Utilstrækkelige advarsler

En jury i Cole County, Missouri, fastslog fredag, ifølge retsdokumenter, at Bayers datterselskab, Monsanto, var erstatningsansvarlig for påstande om forsømmelighed, designfejl og for ikke at advare sagsøgerne om de potentielle farer ved brug af Roundup.

Valorie Gunther fra New York, Jimmy Draeger fra Missouri og Daniel Anderson fra Californien blev tildelt i alt 61,1 millioner dollars i kompensatorisk erstatning og 500 millioner dollars hver i strafskadeserstatning. De blev alle diagnosticeret med non-Hodgkin-lymfom, som de hævdede skyldtes brugen af Roundup på deres familiers ejendom. Draegers kone, Brenda, blev tildelt 100.000 dollars for den skade, hun angiveligt led som følge af sin mands sygdom.

Den strafskadeserstatning, der blev tildelt, kan blive reduceret ved appel, da den overstiger retningslinjerne fra USA's højesteret.

Bayer har sagt, at årtiers undersøgelser har vist, at Roundup og dets aktive ingrediens, glyphosat, er sikre at bruge for mennesker.

Fjerde nederlag i træk

Dommen er den fjerde i træk, hvor Bayer har tabt i retten, efter at selskabet ni gange i træk blev fundet ikke erstatningsansvarlig over for sagsøgerne. Tidligere på måneden opfordrede Union Investment, en af ​​Bayers ti største aktionærer, selskabet til at overveje at forsøge at indgå forlig med sagsøgerne for at løse flere sager.

Bart Rankin, partner hos Forrest Weldon, der repræsenterede sagsøgerne, sagde i en erklæring, at sejren var den første af mange på vegne af tusindvis af sagsøgere.

Bayer sagde i en erklæring, at de har stærke argumenter for at få de seneste domme omstødt ved appel.

I de seneste retssager, der har været imod selskabet, har domstolene ifølge Bayer på uretmæssig vis tilladt sagsøgerne at fordreje Den Europæiske Unions fornyelsesproces for glyphosat samt sikkerhedsvurderingen foretaget af den amerikanske miljøbeskyttelsesstyrelse (EPA).

EU forlænger godkendelse

EU-Kommissionen meddelte for nylig, at den ville forny sin godkendelse af glyphosat baseret på sikkerhedsvurderinger fra Det Europæiske Fødevaresikkerhedsagentur og Det Europæiske Kemikalieagentur, efter at EU-medlemsstaterne ikke kunne give en klar holdning til fornyelsen.

Der er blevet indgivet cirka 165.000 krav mod selskabet for personskader angiveligt forårsaget af Roundup, som Bayer erhvervede som en del af sit køb af agrokemiselskabet Monsanto i 2018 til en værdi af 63 milliarder dollars (430 milliarder kroner).

I 2020 indgik Bayer forlig i de fleste daværende Roundup-sager til op til 10,9 milliarder dollars (74,4 milliarder kroner). Cirka 50.000 krav er stadig verserende ifølge reguleringsindberetninger.

Mest Læste

Annonce