Borgmester i Kolding og formand for KLs Teknik og Miljøudvalg, Jørn Pedersen, griber debatten om fornyelse af KL og efterlyser gode ideer.

Udvalgsformand i KL: Kom med de gode ideer

Vi forsøger faktisk at skabe et nyt KL, så alle ideer er velkomnne, skriver udvalgsformand og borgmester Jørn Pedersen (V) i en kommentar til kritikken af KL Topmødet.

Der er slet ingen tvivl om, at vi står i verden der forandres omkring os. Det gør den også i den måde vi i KL har dialog med kommunerne. 

Derfor nyder fag konferencerne også større og større opbakning, da man på engang både er dialog med KL og kommunale kollegaer. Det er politisk, fagligt og på kryds og tværs. 


KL´s Topmøde er kommunernes årlige generalforsamling. Her var der i år tænkt fornyelser og som det også blev sagt klart og tydeligt, så kom med ønskerne og input til at gøre det endnu bedre. De input lyttes der til. For der skal ske fornyelser, netop forankret i hvad deltagerne forventer. Det vil være en konstant proces, for morgendagen er anderledes, end vi troede i går.  

                        Læs de tre klummer, der har startet debatten.

En af fornyelserne i år, var at et væsentligt punkt blev sat til debat og afstemning. En borgmester mente, at det var for galt, det var aldrig før sket i hans 20 års historie. Da jeg til mit indlæg ville låne en stemmeseddel, havde jeg nær ikke fået den, fordi vedkommende var nervøs for ikke at få den igen, for nu skulle man stemme. 

Var det topstyring, at sætte til debat og afstemning blandt de delegerede, om vi skulle undersøge en mulig fusion med regionerne nærmere?


En beslutning, som en bestyrelse bare kunne have truffet. Nej, det var da det modsatte, det var demokratiet der talte og netop et udtryk for det KL jeg gerne ser. Nemlig et KL som inddrager og involverer.

Hvilket så i denne sag i øvrigt også var sket på sidste repræsentantskabsmøde. At en bestyrelse så indstiller er jo ikke topstyring, men bestyrelsens ansvar. Og at en bestyrelse så lytter til afstemningens resultat og evaluerer på det, er så lige så naturligt. 

Kvitteringen for at være demokratisk, blev så at jeg og bestyrelsen skal beskyldes for at stå for topstyring!

Det jeg oplever som nyt bestyrelsesmedlem i KL er ikke en bestyrelse, som tror, vi alene vide. Jeg oplever en bestyrelse, som i den grad drøfter og diskuterer, også de mange input, som vi får. 
Så kom nu med de gode idéer og input, i stedet for at råbe ”topstyring”, når det faktuelt faktisk var det modsatte der skete.

Eller sige ”jeg vil forandring”, uden at sætte ord på.

Jeg ser frem til de gode input og reelle ønsker til forandring. 

 

Emneord: Den Lokalpolitiske Tænketank, KLtop2015, Jørn Pedersen, Nyt KL
Den Lokalpolitiske Tænketank på DenOffentlige.dk Den Lokalpolitiske Tænketank samler 16 politikere fra forskellige partier, kommuner og regioner. Ambitionen er, at tilføre lokaldemokratiet mere nerve, øget opmærksomhed og bidrage til debatten om...
Aktivitet: Artikler: 37 | Events: 1 | Kompetenceområder: 5

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 19.03.15 Mikkel Schjøtt-Kristensen
  Hvem lytter KL til?

  Jeg har en ide! KL skal lytte MERE til erfaringer fra den lokale, kommunale praksis og MINDRE til moderniseringsstyrelsen, finansministeriet m.fl., der sidder LANGT væk fra den dagligdag, hvor kommunernes front-medarbejder gør alt hvad de kan (under alle de bindinger, der kommer fra statsligt regi) for at hjælpe og service borgerne!
  KL går glædeligt med på moderniseringsstyrelsens mantra om fuld digitalisering og andre løsninger som regionale hot-lines, centraliseringer og fusioner (senest beredskabet).
  Men de realiteter vi sidder med lokalt i kommunerne bliver ikke afhjulpet med de nævnte løsninger! Det kan godt være det ser godt ud i et effektiviserings-katalog, men det gør det bestemt ikke nemmere at gøre det rigtige for borgerne!
  Jeg vil gerne invitere KL til Odense - ikke til en fin frokost på Rådhuset - men en tur ud i praksis for at opleve, hvor meget vi lokalt skal tackle for at gøre det rigtige for borgerne! Med et udefra og ind perspektiv og helhedstænkning i praksis er vi ved at lære nyt om bl.a. kommunens interne IT-service og udbetaling af sygedagpenge. Det vi har lært vil vi gerne vise KL, for KL er i den forbindelse en del af det system, der skal rettes ind mod at gøre det rigtige for borgerne!

 • 17.03.15 Claus Beck schmidt
  Ikke nemt for jeg ved reelt ikke hvad I laver. Mødes i en stor sal hvor I diskuterer nogle kommunalpolitiske emner

  Forandre, prøve nye ting, udfordre sker sjældent i den slags miljøer. Det handler jo om at være kreativ, åben for nye ideer, ændre vaner. Folkemødet er et eksempel på at det kan ske selvom det også er ved at miste momentet. Fornyelse kommer udefra frontlinjen. Ofte hvor tingene er lidt under pres og som en modreaktion. Som du selv skriver burde KL være under pres. I øvrigt hvis man tror toppolitikere og topchefer kommer med brudene så tager man nok fejl. Google frygter mest at der sidder et par unge mennesker i en kælder og finder på noget der er mere smart.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.06.21 Politik
  Her er de nye rejsevejledninger

  Udenrigsministeriet opdaterer ugentligt rejsevejledningerne for EU og Schengenlandene på baggrund af de seneste smittetal fra Statens Serum Institut. Nedenfor er et overblik over, hvad der er gældende fra lørdag den 26. juni kl. 16.

 • 18.06.21 Politik
  Ny politisk aftale: 850 millioner til udvikling af grønne brændstoffer

  CO2-neutrale løsninger inden for blandt andet den tunge transport er afgørende for at komme i mål med den grønne omstilling. Derfor afsætter regeringen og et bredt flertal i Folketinget nu 850 mio. kroner til udviklingen af Power-to-X-teknologier, der skal gøre det muligt i stor skala at omdanne grøn strøm til brint og andre bæredygtige brændstoffer, der kan bruges i skibe, fly, lastbiler og den tunge industri.

 • 15.06.21 Politik
  Regeringen sender 45 mio. kr. til det nordlige Syrien

  Som et led i arbejdet i Task Force Evakuering giver Danmark et humanitært bidrag på 45 mio. kr. til det nordlige Syrien.

 • 12.03.15 Infrastruktur
  Ny rapport: Erhvervsfremme er en god investering for kommunerne

  Kommuner, regioner og vækstfora bruger til sammen hvert år cirka en mia. kr. på erhvervsfremme. Ny rapport fra KL konkluderer, at det er en god investering at investere i erhvervsfremme. Men der er også plads til forbedring.

 • 12.03.15 Infrastruktur
  KL vil skabe vækst og udvikling i hele landet

  Med et nyt debatoplæg giver KL et sammenhængende bud på, hvordan vi kan skabe vækst og udvikling i hele landet. Vi skal både styrke vækstcentrene og skabe bedre rammer for landdistrikter.