Foto: Screenshot, Twitter, @nexta_tv
Foto: Screenshot, Twitter, @nexta_tv

Hængte spaghetti på ørerne - så blev han anklaget efter krigsparagraf

Ukraine

08/03/2023 09:30

J. Bøgen

Besynderligt nok giver det faktisk mening, hvis man ser på det fra det russiske styres standpunkt.

I løbet af Ruslands invasion af Ukraine er det for alvor gået op for mange i den vestlige verden, hvor totalitært og militaristisk et styre, Putin har underlagt den russiske befolkning.

Kort efter invasionen d. 24. februar 2022 blev der blandt andet vedtaget en ny paragraf i russisk lovgivning, den såkaldte artikel 20.3.3, som gør det ulovligt at miskreditere de russiske militær styrker.

Siden den blev vedtaget d. 3. marts 2022 er den blevet brugt talrige gange, men nu er en af de mere bemærkelsesværdige dukket op i de internationale medier.

For hvordan kan det at hænge kogt spaghetti på ørerne og nikke, imens man følger præsidentens tale til nationen blive betragtet som en miskreditering af militæret?

Tro det eller lad være, så giver det faktisk nogenlunde mening - i hvert fald ud fra det russiske styres perspektiv.

Det handler sagen om

Lokalpolitikeren Mikhail Abdalkin er blevet anklaget for at hænge kogt spaghetti over ørerne og lytte til præsident Putin holde tale.

Den absurde seance blev filmet og lagt op på de russiske sociale medier, hvorfra det 30 sekunder lange klip siden har bredt sig til stort set alle andre sociale medier i verden.

Imens politikeren lytter til Putins ord, nikker han så ivrigt, at spaghettien dingler fra ørerne, og i teksten til opslaget skrev Abdalkin på russisk, at han "bakker fuldstændigt op, jeg er helt enig, fremragende præstation. Jeg har ikke hørt noget lignende i de sidste 23 år. Glædeligt overrasket".

Men her kommer så de detaljer, som gør, at Abdalkin står anklaget for miskreditering af de russiske tropper:

  • Udtrykket "at få hængt spaghetti på ørerne" sammenlignes med udtrykket "at få bundet noget på ærmet" - altså at blive bildt noget ind

  • Og på grund af ovenstående detalje, fremstår Abdalkins tekst til opslaget meget sarkastisk

Og det har så ført til, at Abdalkin et par dage efter sit stunt på de sociale medier modtog en indkaldelse til retten, hvor han altså blev tiltalt efter artikel 20.3.3.

Artiklen fortsætter under opslaget.

Skal indskrænke ytringsfriheden

Valentyna Shapovalova er ph.d. ved Institut for Kommunikation ved Københavns Universitet. Hun fortæller til DR, at lovteksten blev til i forbindelse med, at Rusland gik ind i Ukraine.

Loven gør det for eksempel forbudt at sige "krig" eller "invasion" om det, der foregår i Ukraine. Og den gør det meget svært at kritisere både krigen og den russiske hær.

Samtidig dækker den også fornærmelser rettet mod Putin, fordi præsidenten i sidste ende er det russiske militærs øverstkommanderende.

Valentyna Shapovalova skriver på Twitter, at Abdalkin sandsynligvis kan se frem til en bøde på mellem 3 og 5000 kroner, men hvis han forbryder sig mod artikel 20.3.3 igen, kan han risikere en langt hårdere straf.

Hvis man bryder loven igen, kan man nemlig risikere op til fem års fængsel.

Retsmødet mod Abdalkin var planlagt til kl. 10 tirsdag d. 7. marts, altså i går, men der er indtil videre ikke kommet noget ud om, hvad dommen endte med at være.

Mest Læste

Annonce