Foto: Gage Skidmore from Peoria, AZ, United States of America, CC BY-SA 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0>, via Wikimedia Commons
Foto: Gage Skidmore from Peoria, AZ, United States of America, CC BY-SA 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0>, via Wikimedia Commons

Trump antyder: Vil have del af Ukraine i betaling - og kan afslutte krigen på "en dag"

Ukraine

06/03/2023 09:11

J. Bøgen

Han er så "gode venner" med Putin, at han påstår at vide, præcis hvad der skal siges.

Hvis Donald Trump genvinder præsidentposten i USA, bliver krigen i Ukraine afsluttet på en enkelt dag - men næppe med et resultat, som særligt mange andre end Trump og russerne vil være begejstrede for.

Som et led i sin valgkampagne frem til præsidentvalget i 2024 talte Trump nemlig ved den republikanske partikonference, CPAC, søndag aften, og her kom der nogle opsigtsvækkende citater fra den tidligere præsident - selv efter hans standarder.

Ifølge TV 2 sagde Trump nemlig fra talerstolen, at han vil trække den amerikanske støtte til at hjælpe Ukraine mod den russiske invasion, og faktisk emner han, at en del af Ukraine burde tilhøre USA som betaling for den massive militære støtte, USA har sendt til det krigshærgede land.

"Hvis man gør sådan i forretningsverdenen, så kommer man med pengene og siger: 'Hør her, vi ejer halvdelen af jeres land, hvis I vinder'. Man får noget ud af det, ikke? Her får vi ingenting. Vi får faktisk det modsatte. Vi kommer med penge, og når det er slut - altså hvis det ender succesfuldt - så vil de ikke engang tale med os," sagde Donald Trump.

Ved præcis, hvad han skal sige

Trump fortalte desuden tilhørerne, at han ville afslutte krigen i Ukraine, inden han overhovedet ankommer til Det Ovale Kontor, hvis han bliver valgt.

Ifølge ham selv, vil han løse det så hurtigt, at det ikke vil tage ham mere end en dag, og grunden til det er, at han, ifølge ham selv, ved præcis, hvad han skal sige til både Putin og den ukrainske præsident Volodymyr Zelenskyj, for at få dem til at enes.

Ikke overraskende kom Trump også med faktuelt forkerte udsagn under sin tale. Han sagde for eksempel, at han kom så godt ud af det med Putin, at det var Trump, der satte en stopper for Putins rørledning, Nord Stream 2.

Den opmærksomme læser vil måske studse en anelse over dette udsagn, da netop Nord Stream 2 blev bygget færdig og endda blev udsat for sabotage i Østersøen i efteråret 2022.

Tvivl om NATO

Den mest ildevarslende melding omkring verdensfreden kom imidlertid, da Trump stillede spørgsmålstegn ved, om USA ville håndhæve artikel fem i NATO-samarbejdet - den såkaldte musketéred - hvis Trump bliver genvalgt som præsident.

Artikel fem i NATOs traktat siger, at alle alliancens lande skal komme hinanden til undsætning, hvis bare et af landene bliver angrebet.

Med tanke på, hvad Rusland har sat i gang i Ukraine, og at der er blevet lækket dokumenter, som viser Putins planer om at skabe et nyt Storrusland med indlemmelse af blandt andre de baltiske lande, er det ikke ligefrem en betryggende tanke.

Trump har gentagne gange stillet sig kritisk overfor NATO-samarbejdet, fordi han mener, USA betaler uforholdsmæssigt meget til alliancen i forhold til de andre medlemslande.

Han såede samtidig tvivl om, hvorvidt USA vil beskytte sine europæiske allierede i NATO mod Rusland, hvis de skulle blive angrebet.

Faktisk påstod han også fra talerstolen, at NATO ikke ville eksistere, hvis han ikke havde fået medlemslandene til at betale.

Mest Læste

Annonce