Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Ukraine klar til modangreb: Her kommer ny offensiv

Ukraine

10/03/2023

Jens Asbjørn Bøgen

De ukrainske styrker får leveret talrige kampvogne for tiden.

Krigen i Ukraine har stået meget i stampe i løbet af vinteren.

For selvom krigen nu har varet i mere end et år, er begge sider så presset, at ingen har haft mulighed for at sætte et altafgørende slag ind mod den modsatte part.

Men vi skal ikke vente længe, inden der kommer en markant offensiv fra en af parterne - og det kan gå hen at blive en altafgørende en af slagsen.

I et interview med det italienske medie La Stampa fortæller en rådgiver for Ukraines præsident Volodymyr Zelenskyj nemlig, at de ukrainske styrker gør klar til en modoffensiv, som vil gå i gang om cirka to måneder.

Rådgiveren, som hedder Mykhailo Podolya, siger desuden i interviewt, at det ukrainske forsvar har fået præcist det ud af forsvaret ved byen Bakhmut, som de håbede på.

"Vi har ikke travlt, vi vil reorganisere i løbet af de næste to måneder. Vi vil udmatte russerne i Bakhmut og derefter fokusere andre steder," siger han.

Hvad gør Putin?

Podolyak kalder i samme interview Bakhmut for en strategisk succes, hvor man forfølger to hovedmål: at vinde tid til at genopbygge sine styrker og at påføre den russiske hær store tab.

Ifølge ukrainske kilder mister syv russiske soldater livet for hver ukrainsk ditto i kampene om Bakhmut, og selvom tallene ikke er bekræftet fra uafhængig side.

Sidst Ukraine satte gang i en større modoffensiv mod den russiske invasion endte det med, at den russiske front nærmest kollapsede, og de ukrainske tropper var i stand til at erobre talrige efterladte kampvogne, våben og andet udstyr.

Men i Rusland, hvor krigen slet ikke går, som man havde regnet med, er spørgsmålet nu, hvad Putin vil gøre, hvis en ny ukrainsk offensiv ender med at presse Rusland endnu mere.

En mulighed er, at den russiske præsident laver en ny mobilisering, som den han lavede i efteråret, hvor 300.000 russiske mænd blev indkaldt til militæret.

En anden mulighed er, at han erklærer totalkrig, hvilket vil give ham helt andre handlemuligheder i forhold til det russiske samfund generelt.

En tredje, og meget frygtet, mulighed, er, at han trykker på knappen og vælger at ty til taktiske atomvåben i et forsøg på at slå de ukrainske styrker tilbage.

Det sidste scenarie anses dog som usandsynligt, da selv Putin ved, at det vil være et så voldsomt skridt, at han risikerer reelt at starte tredje verdenskrig - og sandsynligvis vil få hele den vestlige verden som modstandere.

Mest Læste

Annonce