De røde partier er blevet enige om en kontanthjælpsreform. Foto: Shutterstock
De røde partier er blevet enige om en kontanthjælpsreform. Foto: Shutterstock

En halv milliard ekstra til kontanthjælpen - så store ændringer giver den nye reform

Velfærd

14/06/2022 13:38

Jens Asbjørn Bøgen

Regeringen og dens støttepartier har indgået en aftale om en kontanthjælpsreform, der fører store ændringer med sig. Venstre kalder reformen for løftebrud.

Regeringen og dens støttepartier er blevet enige om en reform af kontanthjælpssystemet.

Det fortæller aftaleparterne på et pressemøde.

"Vi har lavet et retfærdigt kontanthjælpssystem. Et kontanthjælpssystem, der vil hjælpe mange flere børn. En aftale, jeg godt synes, man kan kalde børnenes kontanthjælpsreform, siger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) ifølge DR.

Han siger desuden, at aftalen vil gavne 40.000 børn i kontanthjælpssystemet, og at knap 10.000 børn i systemet bliver løftet op over lavindkomstgrænsen.

Nærmest som et helt nyt kontanthjælpssystem

Den nye reform er indgået efter aftale mellem Socialdemokratiet, Enhedslisten, Radikale Venstre, SF og Alternativt, og den bringer nogle markante ændringer med sig.

Blandt andet bliver det såkaldte kontanthjælpsloft afskaffet og erstattet af en "indkomsttrappe", der sætter loft over, hvor meget man samlet kan få i offentlige ydelser.

Derudover bliver det muligt at arbejde mere uden modregning, ligesom man får ret til gratis medicin efter et år på kontanthjælp. Børn af kontanthjælpsmodtagere får gratis medicin fra dag ét.

Endelig gøres børnetilskuddet permanent, hvoraf en del øremærkes til fritidsaktiviteter som fodbold, spejder og børnefødselsdage.

For Enhedslisten har det været afgørende, at kontanthjælpsloftet blev afskaffet:

"Ingen mister noget, alle får," lyder det på pressemødet fra Enhedslistens politiske ordfører, Mai Villadsen.

De Radikale er også med i aftalen, men beskæftigelsesordfører, Samira Nawa, siger i følge DR, at partiet gerne havde set et mere forenklet ydelsessystem, end resultatet af reformen ender med.

Venstre beskylder regeringen for løftebrud

Der er ingen borgerlige partier med i aftalen, blandt andet efter krav fra Enhedslisten. Partiet har tidligere truet med at udløse et Folketingsvalg, hvis regeringen lavede et forlig om sociale ydelser med borgerlige partier, eller hvis der slet ikke kom en aftale, der kunne mindske ulighed og børnefattigdom.

Om det skyldes fornærmelse over ikke at være med i forliget skal lade stå uvist hen, men Venstre er ikke sene til at beskylde regeringen for løftebrud.

Venstres beskæftigelsesordfører, Hans Andersen, lagde for eksempel følgende tweet op kort tid efter, at reformen var blevet præsenteret.

Det nye kontanthjælpssystem vurderes at koste en halv milliard kroner og skal træde i kraft hurtigst muligt - senest d. 1. januar 2024.

Indtil da forlænges det midlertidige børnetilskud.

Mest Læste

Annonce