Venstreekstremisternes hærværk mod valgplakater kalder på politisk handling

Forskellige venstreekstremistiske bevægelser sætter demokratiet ud af kraft, når de begår hærværk mod valgplakater fra især højreorienterede partier. Der er brug for politisk handling, skriver Claes Kirkeby Theilgaard.

Vi står midt i et folketingsvalg, og valgplakaterne pryder gadebilledet rundt omkring i lygtepæle og træer. Plakaterne spiller en vigtig rolle i valgkampen: det er her, mange vælgere møder kandidaterne og lærer deres navn og ansigt at kende. Frivillige fra hele landet og alle partier har således lagt mange timer i at fremme deres kandidater og politik.  Normalt ses plakatophængningen som en hyggelig stund hvor der spises pizza og knyttes sociale bånd. Desværre er det langtfra alles plakater, der får lov at hænge uforstyrret. Bevæger man sig rundt i gadebilledet, får man hurtigt øje på iturevne plakater, der flyder på jorden og andre, der ganske vist hænger endnu, men som er blevet prydet med Hitler-skæg, nedværdigende slagord eller på anden vis er blevet udsat for hærværk. Hurtigt opdager man også, at det primært er valgplakaterne fra højrefløjens partier, der står for skud.

Prøv DenOffentlige

100.000 mennesker læser med hver måned. Skal du være den næste? 

Prøv os! Bestil vores nyhedsbrev - og få automatisk artikler, debat og konstruktiv viden om velfærdssamfundet.

Det er gratis 

Faktisk er det ikke kun valgplakaterne, der udsættes for ubehageligheder. Når frivillige fra bl.a. Liberal Alliance og Nye Borgerlige er ude for at hænge plakater op, dele flyers ud eller på anden måde deltage i valgkampen, bliver de ofte mødt med tilråb, chikane og endda vold. Spytklatter og dødstrusler flyver rundt i et væk.

Det er ikke en ny ting, at valgplakater fra højreorienterede partier udsættes for hærværk eller at frivillige chikaneres, men problemet bliver på bekymrende vis værre for hver valgkamp. Som konsekvens af dårlige erfaringer og frygt for eskalationer, har Liberal Alliance helt fravalgt at hænge plakater op på Nørrebro i år – på trods af at partiet ved sidste valg, var det parti i blå blok, der hentede flest stemmer i bydelen. I år har specielt Nye Borgerlige været slemt chikaneret og blandt andet er en ungdomspolitiker blevet slået i ansigtet, da hun gik i Fælledparken til en demonstration imod Antifa 1. maj.

I front for den politisk motiverede vold og hærværk står den internationale organisation Antifa, der paradoksalt nok står for antifascisme. De såkaldte antifascister mener, at politisk motiveret vold og hærværk kan anvendes mod alle, der har et politisk ståsted til højre for deres eget venstreekstreme. Derfor har de f.eks. oprettet hjemmesiden valgplakat.info, hvor den præcise placering på plakater fra særligt Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti angives og der slet skjult opfordres til at ødelægge disse.

Hjemmesiden er helt åbenlys om sit tilhørsforhold til Antifa, der indtil for et par dage siden, også var helt klar i mælet om at det ”bare var god stil at fjerne højreradikal propaganda fra gaderne”. Efter kritiske spørgsmål fra medierne er den formulering nu fjernet, men hjemmesiden består, og stadigt flere plakater udsættes for hærværk.

Unge har også en stemme

Formændene for SF Ungdom, Radikal Ungdom og Liberal Alliance Ungdom debatterede velfærd på DenOffentlige i 2016. 

Se temaside, der samler væsentlige indlæg og artikler i vores ungdomspolitiske debat. 

Party Rebels, en anden venstreekstremistisk gruppe med relation til Antifa, har desuden stolt annonceret en konkurrence på Facebook om, hvem der på mest kreativ facon kan begå hærværk mod valgplakater. Som led i denne konkurrence har venstreekstremister hyldet hærværk mod plakater fra kandidater fra forskellige partier, herunder også Det Konservative Folkeparti. På valgdagen arrangerer selvsamme gruppe desuden en valgfest, hvor man kan få lov at gennemsmadre sine medbragte valgplakater fra politiske modstandere.

Og hvad så, kunne man måske fristes til at sige. Når det kommer til stykket, er det jo kun nogle valgplakater, der lige får et Hitler-skæg i medfarten. Er der overhovedet et problem i det – er det ikke blot drengestreger?

Nej, det er ikke blot drengestreger, når en politisk gruppering bruger vold til at påvirke et folketingsvalg. Valgplakater er en central del af en dansk valgkamp, og når visse partier og politikere og deres valgplakater angribes, er det et angreb mod demokratiet. Vi kan være nok så uenige, men vi skal kunne tolerere hinandens holdninger. Synet af en valgplakat fra et parti du hader kan gøre dig nok så sur, men det giver dig aldrig frikort til at begå hærværk mod den.

Der er brug for politisk handling, så vi kan få gjort noget ved denne trussel mod demokratiet og valgkampen. Lad dette valg blive det sidste, hvor venstreekstremister og andre begår politisk hærværk og med voldelige midler holder politiske modstandere tilbage.

Emneord: Claes Kirkeby Theilgaard, Ungdomspolitisk debat, Hærværk, FV2019, 230519

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også