Foto: Shutterstock

36 nye bud på fremtidens grønne miljøteknologier

Ny grøn teknologi er nødvendig for, at vi kan løse mange af de klima- og miljøudfordringer, vi står overfor. Med 77 millioner kroner i støtte fra MUDP er 36 store og små miljøprojekter nu klar til at udvikle innovative miljøteknologiske løsninger på nogle af samfundets miljø- og klimaudfordringer.

Klimavenlig beton, teknologi som gør det muligt at genbruge blandingstekstiler, en drone, som kan sniffe sig frem til utilsigtede udslip af klimagasser og en sejlende miljøpram, der opsamler olieforurening langt mere effektivt end de hidtil kendte metoder.

Det er blot et lille udpluk af indholdet i 36 nye udviklingsprojekter, som bestyrelsen for Miljø- og Fødevareministeriets miljøteknologiske udviklings- og demonstrationsprogram, MUDP, netop har besluttet at støtte. I alt får projekterne 77 millioner kroner til udvikling af ny miljøteknologi fra MUDP.  

Både små og store investerer i nye grøn teknologi
Miljøminister Lea Wermelin er tilfreds med udsigten til, at regeringens målsætninger for den grønne omstilling understøttes af virksomhedernes udvikling af innovative miljøteknologiske løsninger.

- Vores natur er i krise, og vi står over for store klima- og miljøudfordringer. Det kræver nye løsninger, og vi skal være i front, når det gælder udvikling af grøn teknologi. Heldigvis er Danmark fyldt med innovative virksomheder og grønne idéer. Og MUDP er et vigtigt værktøj til at kunne omsætte ideer til handling. Jeg er glad for, at de her nye 36 projekter understøtter regeringens indsatsområder og prioriteringer særligt i forhold til klima, grøn forskning og cirkulær økonomi, siger Lea Wermelin.

Virksomhederne bag projekterne spænder fra små start-ups til store virksomheder. Nogle projekter understøtter udviklingen af en cirkulær økonomi via recirkulering af materialer og miljøfarlige stoffer, andre vil gøre byggeriet mere bæredygtigt, og mange af projekterne kan reducere klimabelastningen fra produktion og forbrug.

Stor interesse fra grønne virksomheder
Interessen for at søge MUDP-midlerne i 2020 har været overvældende. De 36 projekter er udvalgt mellem i alt 134 ansøgere, som tilsammen har søgt om ca. 279 millioner kroner.

Miljøminister Lea Wermelin glæder sig over den store interesse og innovative virkelyst i de danske virksomheder.

"Tidligere resultater og erfaringer fra projekter har vist, at MUDP er et stærkt værktøj til at booste udviklingen af innovative miljøteknologiske løsninger. Og samtidigt skabe nye danske grønne arbejdspladser og eksportmuligheder. Det er ekstra dejligt, at MUDP netop i år har modtaget rekordmange ansøgninger. Det vidner om, at virksomhederne ikke har sat grønne udviklingsprojekter i stå i denne udfordrende tid", siger Lea Wermelin.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 08.04.21 Bæredygtighed
  Nu får svanemærket nyt fokus

  Mange producenter vil gerne være med til at reducere klimabelastningen og fremme en mere cirkulær økonomi, hvor vi bruger ressourcerne igen og igen. Svanemærkets nye krav til udemøbler, legeredskaber og parkudstyr er netop udarbejdet med dette for øje.

 • 08.04.21 Bæredygtighed
  Nyt innovationscenter skal fastholde Danmarks økologiske førertrøje

  Der er lang vej til at fordoble det økologiske areal i Danmark igen. Derfor skal fokus rettes på innovation og udvikling, og det skal et nyt innovationscenter hjælpe med. Minister mener, at det kan styrke konkurrenceevnen.

 • 31.03.21 Bæredygtighed
  Dyrevelfærden er en vigtig del af fremtidens bæredygtige landbrug

  Foråret er på vej og det betyder, at Økodag er nær. Det er festdagen, hvor de økologiske køer hopper ud på græs. Økodag er essensen af dyrevelfærd, men økologien skal blive ved med at udvikle sig. I Økologisk Landsforening arbejder vi med mange projekter, der skal højne dyrevelfærden for de økologiske dyr.

 • 31.03.21 Bæredygtighed
  Regeringen vil have mere ambitiøse mål for energisektoren i EU

  Når EU til sommer skal forhandle nye mål for energisektoren, vil regeringen arbejde for, at målene for vedvarende energi og energieffektivitet øges markant. Derfor går regeringen allerede nu i gang med arbejdet for at sikre opbakning blandt de øvrige EU-lande.

 • 29.03.21 Bæredygtighed
  Regeringen vil beskytte havets vilde natur

  19 områder i havet omkring Danmark bliver nu beskyttet, så vi går fra ca. 19 procent beskyttelse på havet til med de nye områder at beskytte ca. 30 procent. I 12 af områderne vil der for første gang være streng beskyttelse af livet i havet. Samtidig udpeges 6 nye fuglebeskyttelsesområder på mere end en million hektar