Fotograf: Søren Svendsen

Svensk ID-kontrol lægger skygge over Folkemødet

Politik

03/03/2016 11:40

Nick Allentoft

Folkemødet risikerer at blive præget af den svenske ID-kontrol, skriver Bornholms borgmester i et brev til ministre i Sverige og Danmark.

"Når det danske svar på Almedalsvekan - Folkemødet - løber af stablen på Bornholm til juni, vil ID-kontrollen på rejsen til Bornholm formentlig blive debatteret, og det er et ærgerligt tema på en demokratifestival."

Sådan skriver bornholms borgmester Winni Grosbøll til den svenske infrastrukturminister Anna Johansson med kopi til den danske transportminister Hans Christian Schmidt.

"Jeg skriver til dig som borgmester på Bornholm for at gøre dig opmærksom på de stadigt mere permanente problemer, den bornholmske befolkning og vores turister møder, som en konsekvens af den svenske regerings indførelse af ID-kontrol ved indrejse til Sverige," indleder Grosbøll.

Borgmesteren opfordrer til at ministrene finder løsninger for rejsende til og fra Bornholm, og hun peger på, at der har været flere problemer med ID-kontrollen. 

"Vi har eksempler på, at tolderne ved den svenske grænse er usikre på, hvad der er gyldig legitimation. Vi har som kommune rådgivet vores borgere på baggrund af tilbagemeldinger fra både de svenske og danske myndigheder. Her har det entydige svar været, at der skal være tale om enten pas eller kørekort. Men ikke desto mindre har vi en del eksempler på, at jeres personale ved grænsen ikke altid mener, at kørekort er gyldig identifikation," skriver borgmesteren, og beskriver en personlig oplevelse for nylig.

"Jeg oplevede selv på min seneste rejse gennem Sverige, at en medpassager – en dame, der sad ved siden af mig - blev afvist med beskeden om, at kørekort ikke var gyldigt ID, idet det ikke var nationalt betinget legitimation. Sådanne situationer er med til at forøge følelsen af usikkerhed og besvær, og styrker modstanden mod den svenske grænsekontrol blandt bornholmerne."        

Mest Læste

Annonce