Følg HackYourFuture´s adventskalender om integration

Social

03/12/18 5:30

Christopher Klüter

Det er tiden for kalenderlys, julekalender og adventsgaver. Samtidig er det også tiden for en ny ghettoliste, for planer om at placere mennesker på en øde ø og for en ny finanslov med en markant stramning af udlændingepolitikken.

Fokus på udlændinge i Danmark er politiseret i en sådan grad, at det til tider kan være svært at vide hvad der egentlig bliver snakket om og debatten kan virke helt ude af proportioner. I HackYourFuture´s øjne er immigration hverken positiv eller negativ i sig selv, men afhænger af hvad samfundet gør for at få integrationen til at fungere.

Udlændingepolitikken påvirker ikke kun livet for flygtninge i Danmark, men påvirker fx også udenlandske forskere der arbejder i Danmark, familier der har boet i Danmark i mange år og danskere der ikke kan bo i Danmark med deres partner.

Men juletiden er en tid, hvor vi gerne vil fokusere på hygge, familie og gode historier, derfor har HackYourFuture lavet en adventskalender til dig. Med gode integrationshistorier fra nogle af de mennesker der, på trods af at udlændingepolitikken ´strammer garnet´, skaber et liv i Danmark for sig selv og samtidig gavner samfundet og de (it)virksomhed som de arbejder i.  

Første søndag i advent handler om Zaha, hun er fra Irak, hvor hun er flygtet fra sammen med sin mand. Indtil for nyligt har de ventet i mere end to år på at få endeligt svar på deres asylsag. De sidste par år er andelen af personer der får asyl i Danmark faldet og især for irakere er det blevet svære at få asyl. For bare få måneder siden var dét at have et normalt liv med et trygt hjem og et godt job, stadig en drøm som Zaha ikke vidste om ville gå i opfyldelse.

Det var for ca et år siden, at  Zaha besluttede sig for at tage sagen i sine egne hænder og valgte at lære nye kompetencer der kunne bringe hende tættere på sin drøm - i hendes tilfælde blev det at lære at kode i HackYourFuture. Efter et uddannelsesforløb på syv måneder og et praktikforløb på seks måneder, blev jobbet som webudvikler ikke kun et job, men også Zahas vej til at starte et liv i Danmark. I stedet for at vente på den endelige afgørelse på sin asylsag, muliggjorde jobtilbuddet i et dansk digitalt udviklings- og rådgivningsbureau, at hun kunne søge om en arbejdstilladelse via beløbsordningen. Danmark har løbende ændret på de krav der er til at få en arbejdstilladelse og beløbet i beløbsordningen er steget og kræver nu at man tjener ca 35.000 kr om måneden (417.793,60 kr. om året). Dette er en høj startløn for en webudvikler og viser den store værdi som Zaha har for virksomheden.

Det gjorde det muligt for Zaha og hendes mand, at flytte fra Næstved til Hvidovre, så hun ikke skal bruge 4 timer på transport hver dag, for at nå København, hvor de fleste sjællandske it-virksomheder er.

Dette er blot ét eksempel på hvordan mange personer skaber et liv for sig selv i Danmark, gennem hårdt arbejde, beslutsomhed og integritet. I dag fokuserer vi på de gode integrationshistorier, men vi oplever desværre også lige så mange historier, hvor udlændingepolitikken spænder ben for at udlændinge kan bidrage med deres kompetencer i det danske samfund.

Dette var første søndag i advents gode integrationshistorie, følg med igen næste søndag. 

Alle navne på personerne i HackYourFuture´s integrationshistorier er ændret.

 

Annonce